Home»СВЕТОВЕН ОБЗОл Истанбул Меркел призова за свобода в науката, Ердоган й подари огледало и шлем

В Истанбул Меркел призова за свобода в науката, Ердоган й подари огледало и шлем

Германската канцлерка Ангела Меркел, която е на посещение в Истанбул участва в откриването на новите сгради на Турско-германския университет заедно с президента Реджеп Ердоган. По време на откриването Меркел призова за свобода в науката, предаде турската секция на Дойче веле.

По време на церемонията Меркел се изказа първа и акцентира върху свободата на действие в университетите. „Колкото по-голяма е свободата в науката, толкова по-високи ще са и научните резултати“, изтъкна Меркел. Тя подчерта, че лично е преживяла как липсата на свобода в науката в бившата Източна Германия е възпрепятствала научните изследвания.

Германските политици настояха по време на визитата си Меркел да постави въпроса за нарушаването на човешките права и натиска върху свободата на словото в Турция.

Ердоган подари на германската канцлерка Ангела Меркел инкрустирано огледало и шлем. Подаръците символизират сила, разкош и богатство, отбелязват турските медии. Снимка: tccb.gov.tr

Меркел заяви, че Турско-германският университет е пример за сътрудничеството между двете държави и образец за турско-германското приятелство. „Това със сигурност заслужава да бъде оценено“, отбеляза германската канцлерка.

Турският президент Ердоган изрази надеждата си Турско-германският университет да се превърне в символ на приятелството между двете страни и отбеляза, че така се отваря пътят за чуждестранните учени да дойдат в Турция. „Нашето очакване е страната ни да стане привлекателно място за чуждите учени и да се превърне в притегателен център в процеса на изтичането на мозъци“, заяви Ердоган.

По време на посещението си Ангела Меркел ще има срещи с представителите на неправителствените организации. По-късно се очаква тя да обсъди с президента Ердоган кризата в Сирия и Либия, както и темата за бежанците.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.