Home»СВЕТОВЕН ОБЗОл Румъния задържаха ексгенералния директор на в. „Заман”-България по искане на Анкара

В Румъния задържаха ексгенералния директор на в. „Заман”-България по искане на Анкара

По искане за екстрадиция на Анкара днес, в Румъния беше задържан бившият генерален директор на в. „Заман”-България турският гражданин Кямил Демиркая, който понастоящем работи в излизащия само на румънски език новинарски портал „Заман”-Румъния. Демиркая даде показания в прокуратурата, след което беше освободен, очаква се съдът да се произнесе по искането за екстрадиция.

Кямил Демиркая е генерален директор на в. „Заман”-България (който спря да излиза през 2016 г.) в периода 2003 г – 2011 г., а в последните две години е част от екипа на новинарския портал „Заман”-Румъния.

Днес, рано сутринта Демиркая беше задържан в дома си в Букурещ и отведен в полицията. По-късно през деня той е изправен пред прокурор от Съд за тежки престъпления, където са му снети показанията. След разпита Демиркая е освободен. След като бъде изслушан и от съдия, ще стане ясно и решението дали ще бъде екстрадиран или не.

На излизане от прокуратурата Кямил Демиркая заяви, че е дал показания въз основа на искане за екстрадицията му, изпратено от Анкара. Той подчерта, че отношението към него в полицията и в прокуратурата е било добро и допълни: „Прокурорът зададе своите въпроси. Той видя, че се намирам в неоправдано положение.”

58-годишният журналист вярва, че Румъния е демократична и сигурна държава и се надява съдът да отхвърли искането за неговата екстрадиция.

Процедурата по разглеждане на искането за екстрадиция ще се разгледа утре.
Кямил Демиркая живее от две години в Румъния със съпругата и 10-годишния си син. /Неждет Челик, Букурещ

Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.