Home»КУЛТУРА»В Русе изграждат най-големия нумизматичен музей в Европа

В Русе изграждат най-големия нумизматичен музей в Европа

Русе ще има най-големият нумизматичен музей в Европа, който ще се помещава в сградата на бившата Музикална гимназия. Това ще бъде и първият частен нумизматичен музей в България, съобщиха бизнесменът и инициатор Пламен Бобоков и директорът на новата институция проф. Димитър Драганов.

10 години, след като братя Бобокови купиха сградата на Музикалната гимназия от държавата, те вече започнаха нейния ремонт. Емблематичната сграда, построена през 1900 г., пострада при земетресението през 1977 г. и оттогава е необитаема. За ремонта и възстановяването й са осигурени 2 млн. лева., а строителните работи ще приключат до 1 юли 2018 г. За обзавеждането й ще са нужни още толкова средства, след което в нея ще има не само експозиционни площи, но и образователни модули – учебен музей и атракцион за ученици. Камерната зала, която преди години е била с най-добрата акустика в Северна България, ще бъде възстановена – максимално близо до оригинала. В нея ще се организират различни културни събития. Официално музеят трябва да отвори врати до края на следващата година.

„Имаме амбициите музеят да се превърне в културен център, в нумизматичен център, в музей от национално значение“, обясни Надежда Розева – директор на фондация „Братя Бобокови“.
„Някои от колекциите, които притежаваме, са най-богатите и пълни в света. Сред тях са колекцията от монети на римската колония Деултум, а другата – монетите на скитските царе“, обясни проф.Драганов. Те са притежание на братя Бобокови.

Въпреки че музеят досега нямаше сграда, той организира редовно изложби. За последните 9 години са направени 38 експозиции, посетени от 600 000 души. Годишният бюджет на Нумизматичния музей е около 300 000 лева.

 

 

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.