Home»СВЕТОВЕН ОБЗОл Турция хвърлиха в затвора майка с бебе на 2 дни заради ByLock

В Турция хвърлиха в затвора майка с бебе на 2 дни заради ByLock

Преди два дни в турския град Ерзурум Шейма Текин е родила момченце на име Юсуф Бурак, който обаче е с междукамерен дефект, но въпреки това е хвърлена в затвора заедно с бебенцето.

Новороденият Юсуф започнал да опознава суровите условия в затвора от затворен тип в Ерзурум още в майчината утроба, когато е бил на пет месеца. Майката Шейма Текин (24) първо е задържана заради използването на приложението ByLock, а после е хвърлена в затвора.

Когато Шейма е в затвора, нейният съпруг завел молба за развод с мотива, че това ще навреди на бизнеса му.

Всички възражения в защита на младата родилка тя да не бъде върната в затвора след раждането останали нечути от властите.

„Още едно бебе е хвърлено в затвора!“

„Една отслабнала майка и нейното бебенце са поставени в затворническа килия заедно давйсет и пет души. Макар и трудно се съгласили да има придружител с нея, но не позволили бебенцето да бъде снимано. Още едно бебе е хвърлено в затвора!“, написа в профила си в социалната мрежа Туитър депутатът от Демократичната партия на народите и активист за човешки права Йомер Фарук Гергерлиоглу.

Бащата на Шейма Текин Халил Текин е създал свой профил в социалните мрежи с цел да огласи трагичния случай, който е сполетял дъщеря му.

„Пазят болницата по-строго и от Стената на плача – двама войници, един сержант и един пазач. Реших да занеса един дюнер на дъщеря си, но не ми позволиха. Къде има такава справедливост на земята? Иде ти да заплачеш!“. С тези думи изрази мъката си дядото на малкия Юсуф в социалните мрежи.

Шейма била задържана преди седем месеца

Бащата на Шейма Халил Текин сподели следното в социалните мрежи: „Благодаря на всички, които се молят за дъщеря ми Шейма Текин. Нека Всевишният да е доволен от тях. Благодарни сме на съдбата, че раждането мина благополучно. Утре пак ще я закарат в затвора.“

Шейма Текин, която е била принудена да преживее най-хубавите си дни от живота по такъв тежък начин се е омъжила през 2017 г., преди седем месеца я арестували, а преди два месеца съпругът й е подал млоба за развод.

Преди два дни тя е родила сина си.

Политици и близките на Шейма се организирали в нейна защита, но без резултат

Незабавно след раждането Шейма отново е върната в студената килия на затвора. Близките й, както и някои политици се организирали в нейна защита, за да може делото да тече без мярка за задържане.

В своя профил в Туитър депутатът от Демократичната партия на народите и активист за човешки права Йомер Фарук Гергерлиоглу възропта срещу тази несправедливост с думите: „Това безмилостно отношение се случва в Турция през 2019 г. Това е беззаконие, което държи една родилка с бебето й в затвора!“

Шейма Текин е била арестувана, когато е била бременна в петия месец заради приложението ByLock. Малко по-късно съпругът й подава молба за развод под претекст, че туристическият му бизнес ще пострада заради жена му.

От друга страна, лекарите се възмутили как жената е била държана в това състояние в затвора. Наред с това близките на Шейма, както и правозащитни организации и някои политици призовали властите тя да не бъде върната в затвора в такова състояние, но призивът им не бил чут.

„Моята дърщеря е като неопетнен памук“

Бащата на Шейма Халил Текин сподели следното: „Обадиха ни се вчера сутринта към 9:30 ч., веднага отидохме в болницата, но не ни приеха вътре. Майка й можа да влезе при нея чак към пет часа вечерта. Аз имам една дъщеря. Пазехме я като очите си. Но така се случи. Аз не разбирам как действа правосъдието в Турция. Аз съм неук човек. Имам основно образование. Ние живеем на село. Арестуваха дъщеря ми въз основа на донос. Нищо не питаха. Не знам какво да кажа. Какво сме сторили? Моята дъщеря е като неопетнен памук. Бог да ни е на помощ.

По данни на правозащитните организации броят на майките с малки деца в турските затвори надхвърля 700 души. Източник: Tr724.com
Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.