Home»СВЕТОВЕН ОБЗОл Турция издирват 417 души заради изпращането на чужда валута

В Турция издирват 417 души заради изпращането на чужда валута

Най-малко 280 души бяха задържани, а за други 137 е издадена заповед за арест заради изпращането на чужда валута на стойност 419 млн. долара в чуждестранни банки, предават „Ройтерс“ и „Хюррийет дейли нюз“.

По-голямата част от средствата са били изпратени до ирански граждани, които живеят в САЩ, обяснява главният прокурор на Истанбул. Парите са преведени до общо 28 088 сметки, пише dnevnik.bg.

Полицейските операции заради разследването се проведоха в 40 провинции, според „Анадолската агенция“. „Си Ен Ен Тюрк“ пък излъчи видео с маскирани полицаи с автоматични оръжия.

Според прокурора разследването е насочено срещу онези, които „атакуват икономическата и финансовата сигурност на Република Турция“.

Въпросът за преводи на чужда валута е деликатен в Турция заради срива на лирата, загубила 40% от стойността си спрямо долара тази година. Президентът Реджеп Тайип Ердоган предупреди гражданите да не изпращат пари в чужбина, освен ако не става дума за инвестиции.

Към момента няма конкретни доказателства за връзка между думите на Ердоган и разследването, отбелязва „Ройтерс“. В „Туитър“ съветникът му Джемил Ертем написа, че „операцията не е за преводи на чужда валута“, а финансиране на тероризъм. Според „Хюррийет дейли нюз“ някои от задържаните имат връзка с кюрдски или ислямистки организации.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.