Home»СВЕТОВЕН ОБЗОл Турция обмислят да въведат банкноти от 500 и 1000 турски лири

В Турция обмислят да въведат банкноти от 500 и 1000 турски лири

Централната банка на Турция проучва необходимостта от въвеждане на банкноти с номинал 500 и 1000 турски лири, съобщи управителят на банката Фатих Карахан, цитиран от турски медии.

Карахан каза това във връзка с разразила се дискусия по темата в последно време. Той уточни, че съответните звена извършват технически дейности по въпроса и увери, че процесът ще бъде прозрачен.

Турските медии често пишат за планове на турските власти да въведат по-едри банкноти на фона на обезценяването на турската национална валута и високата инфлация. Подобни твърдения обаче в миналото бяха опровергавани.

„Дали има нужда от банкнота с по-висок номинал, ще бъде определено в резултат на технически анализи. Нашите звена работят по този въпрос, проучванията ни продължават“, каза гуверньорът и добави, че „когато се вземе решение, то ще бъде споделено с обществеността в рамките на прозрачността“.

Понастоящем най-голямата банкнота в Турция е тази от 200 лири, около 6,2 долара по сегашния курс на централната банка. Когато тази банкнота беше пусната в обращение през януари 2009 г., стойността ѝ по пазарен обменен курс беше 131 долара, напомня ТАСС. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.