Home»ИКОНОМИКА»В Турция отчетоха годишна инфлация в размер на 25 процента

В Турция отчетоха годишна инфлация в размер на 25 процента

Статистическата служба на Турция обяви, че годишната инфлация в страната е скочила почти до 25 процента през септември в контекста на сриването на турската лира, съобщава „Асошиейтед прес“.

Данните на турската статистическа служба показват, че индексът на потребителските цени е бил 24,5 процента през септември в сравнение с предходната година. Това е увеличение в сравнение с август, когато инфлацията е била 17,9 на сто, пише news.bg.

Турската лира се обезцени с близо 40 на сто спрямо долара от началото на годината заради опасения относно икономическата политика на президента Реджеп Тайип Ердоган и заради дипломатическия и търговски спор със САЩ.

През миналия месец турската централна банка повиши рязко основния лихвен процент – от 17,75% на 24% – в опит да удържи инфлацията и да преустанови кризата с турската лира, въпреки противопоставянето от страна на Ердоган за повишаване на лихвите.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.