Home»СВЕТОВЕН ОБЗОл ТУРЦИЯ ОТКАЗАХА ЛИНЕЙКА ЗА УДАВЕНИ В ЕГЕЙСКО МОРЕ ДЕЦА, БИЛИ „ГЮЛЕНИСТИ“

В ТУРЦИЯ ОТКАЗАХА ЛИНЕЙКА ЗА УДАВЕНИ В ЕГЕЙСКО МОРЕ ДЕЦА, БИЛИ „ГЮЛЕНИСТИ“

В близост до турското градче Айвалък, област Балъкесир, се преобърна надуваема лодка, която е превозвала хора, бягащи от режима на Ердоган. Целта им е била да стигнат до гръцкия остров Лесбос. След преобръщането на надуваемата лодка, в която са пътували общо 16 души, са загинали шестима, три от които са деца. Един се води за изчезнал, а деветима били спасени, съобщиха турските медии.

От друга страна, стана ясно, че на загиналите при инцидента не е била отпусната линейка по нареждане на властите, защото били обвинени в принадлежност към т.нар. „ФЕТО“.

Турските медии писаха, че удавените лица поели рискованото пътуване, за да се прехвърлят в Гърция, тъй като в Турция срещу тях имало образувани дела и заповеди за арести по обвинение за съпричастност към движението на Фетхуллах Гюлен.

Извадените тела на удавниците са били закарани в държавната болница в Айвалък. От там те трябвало да бъдат транспортирани до моргата на Институт по съдебна медицина в Бурса. Според твърдението на правозащитника и депутат от прокюрдската Демократична партия на народите Йомер Фарук Гергерлиоглу, направено в социалната мрежа Туитър кметът на Бурса Алинур Акташ е забранил да се пусне линейка за целта, с думите: „Няма кола за ФЕТО“.

Гергерлиоглу определи заповедта на кмета на Бурса като „скандална, позорна и антихуманна“. Obzornews.bg

 

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.