Home»СВЕТОВЕН ОБЗОл Турция отварят търговските центрове и фризьорските салони

В Турция отварят търговските центрове и фризьорските салони

В Турция отново се отворят търговските центрове и фризьорските салони. Това е началото на първия етап от плана на властите за връщане към нормалното състояние отпреди пандемията от Covid-19. Първият етап в Турция ще завърши с религиозния празник Рамазан Байрам на 26 май, предаде БНР.

Асоциацията на търговските центрове препоръча до 1 юни те да работят с намалено работно време от 11 до 19 часа и да се върнат към нормалното си работно време от 10 до 22 часа в началото на другия месец.

Първоначално няма да бъдат отворени кината, ресторантите и игралните площадки за деца в търговските обекти.

Наложени са строги хигиенни и правила за спазване на социална дистанция. Ще бъдат монтирани ултравиолетови устройства за дезинфекция и диспенсери за дезинфектанти.

Посетителите ще са длъжни да носят маски и ще им се измерва температурата.

Препоръчва се да не се ползват асансьорите, също така няма да се предлага услугата да се паркират автомобилите. Шофьорите ще паркират автомобилите си сами. Предвидени са и допълнителни мерки за такситата, които обслужват клиентите.

По-рано Научният съвет в Истанбул и лекарският съюз в града предупредиха мерките срещу пандемията да не се разхлабват преждевременно. В мегаполиса са около 60% от регистрираните в Турция случаи.

В Турция има общо 436 търговски центъра и данните за миналата година сочат, че те са били посетени от почти 2,5 млрд. души.

По традиция преди празника Рамазан Байрам мнозинството турци пазаруват подаръци за семействата и близките си и се очаква повече хора да посетят търговските центрове.

Освен първият, планът на властите за връщане към нормалното предвижда още три етапа. Вторият период ще започне от края на май и ще продължи до 31 август. По време на него ще бъдат възстановени почти всички услуги, включително и вътрешните и международните полети.

Третият етап ще продължи в периода 1 септември – 31 декември, а четвъртият ще започне от 1 януари 2021 г.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.