Home»СВЕТОВЕН ОБЗОл Турция ще контролират и онлайн каналите в Интернет

В Турция ще контролират и онлайн каналите в Интернет

В Турция влезе в сила наредбата, която дава право на Висшия съвет за радио и телевизия (RTÜK) да контролира онлайн каналите, които излъчват само през Интернет. Наредбата е публикувана в Държавен вестник и вече е в сила. Това съобщава на сайта си турската секция на Дойче веле.

В наредбата е посочено, че „доставчиците на медийни услуги, които решават да предоставят услуги като радиопредавания, телевизионни предавания или сродни такива по избор в Интернет“ се задължават да изкарат лиценз от Висшия съвет за радио и телевизия.

Съгласно тази наредба, за да продължат дейността си в Турция доставчици като Netflix, BluTV, Puhutv трябва да изкарат лиценз за излъчване и доставка на подобен вид услуги.

В наредбата се посочва още, че за да се изкара такъв лиценз, доставчикът е длъжен да регистрира и акционерно дружество по турското търговско законодателство.

За предавания, които нямат или са с отнет лиценз Висшият съвет за радио и телевизия ще може да заведе искове в съда за премахване на съдържанието или ограничаването на достъпа до него.

Според наредбата доставчиците, които продължават дейността си без да имат лиценз първо ще бъдат предупреждавани чрез сайта на Висшия съвет за радио и телевизия. Доставчиците на медийни услуги в интернет, които са подали молби за лиценз и са предплатили за три месеца ще могат да излъчват в продължение на трите месеца.

Лицензът за радиопредаване чрез Интернет струва 10 хиляди турски лири, а за телевизионно предаване – 100 хиляди.

Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.