Home»СВЕТОВЕН ОБЗОл Турция вкараха майка с едномесечно бебе в затвора

В Турция вкараха майка с едномесечно бебе в затвора

В Турция, след опита за преврат на 15 юли 2016 г. стотици майки с новородени деца (743) бяха хвърлени в затворите. Последният случай е с Айше Шейма Таш, която е родила преди около месец.

Преди два дни в турския град Сакаря Айше Таш е била задържана с бебето си на двайсет и пет дни и хвърлена в затвора. Близките й настояват за незабавното й освобождаване, тъй като задържането е станало в противоречие със законите на страната и с практиките на ЕСПЧ.

В Турция, от една страна, след вълната от арести се задържат по незаконен начин жени с новородени бебета, а, от друга, не се освобождават и бременните жени, които са по затворите, което е в противоречие както с турското законодателстов, така и с практиките на Европейският съд за правата на човека.

Според турските закони „присъдата на жени, които са бременни или не са минали шест месеца от раждането, трябва да се отложи“. Източник: TR724.com

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.