Home»СВЕТОВЕН ОБЗОл Турция започва регистрацията на кандидатите за депутати за парламентарния вот на 14 май

В Турция започва регистрацията на кандидатите за депутати за парламентарния вот на 14 май

Днес в Турция бе даден стартът на регистрацията на кандидатите за депутати на изборите, които ще се състоят на 14 май т.г., съобщи БТА, цитирайки Хаберлер.

Партията на справедливостта и развитието (ПСР) поиска от кандидатите да дарят минималната вноска за кандидат-депутатско място по сметката на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД), която е отворена за събиране на помощи за регионите, засегнати от опустошителните земетресения през февруари. Преди това турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова кандидатите да направят дарения по сметката на АФАД.

Минималната вноска, изискуема от кандидатите за депутати от управляващата ПСР, е в размер на 20 хиляди турски лири за мъжете. За жените е 10 хиляди лири, а 5 хиляди лири е за кандидатите с увреждания.

Регистрацията на кандидатите на ПСР се предвижда да продължи до 20 март.

От основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) обявиха, че кандидатите за депутати от засегнатите от земетресенията окръзи се освобождават от вноската за кандидатстване.

В писмо до окръжните организации на НРП се посочва, че вноската за кандидатстване при жените ще бъде в размер на 30 хиляди турски лири, а за младежите и кандидатите с увреждания – 15 хиляди турски лири.

Регистрацията на кандидатите за депутати на коалиционния партньор на ПСР – Партията на националистическото действие, се предвижда да започне утре и да приключи на 21 март.

Общо 36 партии са регистрирани за участие в изборите.

На 14 май ще се гласува както за парламент, така и за държавен глава. Ако на първия тур нито един кандидат за най-високия държавен пост не събере над 50 процента от гласовете, то вторият тур на президентските избори ще се проведе на 28 май.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.