Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Вашингтон осъди Исламабад за оправдаването на ислямист, убил американски журналист

Вашингтон осъди Исламабад за оправдаването на ислямист, убил американски журналист

Белият дом изрази възмущение от решението на пакистанския върховен съд да освободи ислямист, осъден за обезглавяването на американския журналист Даниъл Пърл през 2002 г., съобщи Ройтерс.

Ахмед Омар Саид Шейх, който беше главният заподозрян в делото за отвличането и убийството на репортера на „Уолстрийт джърнъл“, беше оправдан от съдебен състав от трима съдии.

Говорителката на Белия дом Джен Саки нарече решението „оскърбление към жертвите на тероризма навсякъде“ и каза, че Вашингтон е „ангажиран с осигуряването на справедливост за семейството на Даниъл Пърл.“

Тя призова пакистанското правителство да разгледа бързо правните възможности, включително да разреши на САЩ да преследва съдебно оправданите, посочва БТА.

Решението на пакистанския съд съвпада с деликатен момент в отношенията на САЩ и Пакистан, когато правителството на президента Джо Байдън преразглежда мирния процес в Афганистан, в който Пакистан е ключов играч.

Шейх беше осъден по обвинение, че е помогнал Пърл да бъде примамен на среща в пакистанския пристанищен град Карачи, където е бил отвлечен, припомня АП. Журналистът е разследвал връзка между пакистански паравоенни сили и Ричард Рийд, наричан „терористът с обувките“ след опита му да взриви самолет по курса Париж – Маями с експлозиви, скрити в обувките му.

Тялото на Пърл беше открито в плитък гроб малко след като видеозапис с обезглавяването му беше изпратен до американското консулство в Карачи.

За участието си Шейх беше осъден на първа инстанция на смърт, но при обжалването беше оправдан. Според негов адвокат с решението си върховният съд е решил да бъдат освободени още трима пакистанци, осъдени на доживотен затвор за участие в отвличането и убийството на Пърл.

През 2007 г. Пентагонът разпространи транскрипт на запис, в който Халид Шейх Мохамед, смятан за един от организаторите на нападенията на 11 септември 2001 г. в САЩ, заявява, че собственоръчно е убил Даниъл Пърл. В момента той се намира в американски затвор в базата Гуантанамо и не е обвинен досега за смъртта на журналиста.

Източник: БНР

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.