Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Мария Габриел: България подкрепя усилията на Турция за членство в ЕС

Мария Габриел: България подкрепя усилията на Турция за членство в ЕС

България подкрепя усилията на Анкара за присъединяване към ЕС, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел на съвместна пресконференция с турския й колега Хакан Фидан в Анкара.

Габриел днес пристигна на посещение в турската столица.

Тя изтъкна, че като съседни държави и партньори в НАТО България и Турция имат отговорност за съхраняване и поддържане на сигурността и стабилността в Черноморския регион. Габриел добави, че по време на разговорите с Фидан са били обсъдени стратегически теми и такива, свързани с общ интерес.

България като държава членка на ЕС подкрепя усилията на Анкара по нейния европейски път, посочи Габриел.

Тя благодари на турските представители за това, че заедно ще се работи за популяризирането на добрите примери в рамките на европейския път на Турция, като даде за пример европейските университетски алианси в Турция, както и климатично неутралните интелигентни градове.

Мисля, че заедно ще направим така, че положителните примери, добрите, успешните истории, заедно с усилията за още по-добро сътрудничество между България и Турция, да могат не само да бъдат видими за нас и за нашите граждани, а да достигнат до Европа и целия свят, подчерта Мария Габриел.

Благодаря за грижата за нашите сънародници. Сътрудничеството ни ще продължи и в тази посока. Отвъд стратегическите теми, отвъд големите промени, няма нищо по-силно от сътрудничеството между България и Турция, от човешкия контакт – people to people contact, който никога не може да бъде заменен. Във времето този контакт е устоял на изпитания. Да, изправени сме и сега пред предизвикателства, но доброто сътрудничество между България и Турция може да ги превърне във възможности, добави Габриел.

Тя благодари на Хакан Фидан за срещата в Анкара и го покани на посещение в България. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.