Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Властите блокираха площад „Таксим“ в Истанбул заради очаквани осмомартенски демонстрации

Властите блокираха площад „Таксим“ в Истанбул заради очаквани осмомартенски демонстрации

Призив на инициативен комитет за провеждане тази вечер в центъра на Истанбул на демонстрация на жени, наречена „21-и феминистки поход“ и организирана по случай Международния ден на жената Осми март, задвижи властите в мегаполиса.

Още в ранните часове на деня полицията е блокирала улиците около булевард „Истиклял“, отвеждащ към централния площад на Истанбул „Таксим“. Площадът е ограден с метални бариери и заграждания, не се допуска движение на хора, за да се попречи на провеждането на осмомартенската демонстрация тази вечер, пише вестник „Джумхуриет“.

Отменено е движението на влаковете по линиите на метрото в центъра на града. Спрян е ретро трамваят, превозващ пътници по „Истиклял“.

Още снощи от Инициативния комитет на демонстрацията направиха обръщение в медиите, в което призоваха турските жени към масово участие тази вечер от 19:30 часа местно време (18:30 часа българско време).

„Целта на нашата феминистка борба и солидарност е унищожаването на патриархалния капитализъм. Ще се борим срещу насилието и неправдите срещу жените“, се посочва в обръщението.

На миналогодишната демонстрация на „Таксим“ по случай Осми март, в която участваха много жени, станаха сблъсъци между полицията и участничките, имаше много арестувани и ранени.

Осми март в Турция официално се нарича Ден на работещите жени. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.