Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Външните министри на Германия и на Турция обещаха по-добри връзки

Външните министри на Германия и на Турция обещаха по-добри връзки

Външните министри на Германия и на Турция казаха, че искат задълбочаване на сътрудничеството в областта на икономиката и сигурността след освобождаването от предварителния арест на германския журналист Дениз Юджел, предаде ДПА.

„Преодоляхме един проблем между нас и трябва да се съсредоточим върху по-положителни неща“, каза турският дипломат номер едно Мевлют Чавушоглу на среща в кулоарите на конференцията по сигурността в Мюнхен, пише БТА.

„Ние сме двама външни министри, които работят заедно за укрепването на нашите двустранни отношения“, каза Чавушоглу и нарече германския си колега Зигмар Габриел „скъп приятел“.
Габриел пък каза, че двете страни може да изразяват различни мнения, но го правят по начин, който показва взаимно уважение. Той допълни, че Берлин и Анкара трябва да намерят път към своето съвместно бъдеще.

Един от поводите за търкане между двете страни бе арестуването на германския журналист Дениз Юджел, който има и турско гражданство . Двамата министри на няколко път говориха за случая с него. Днес турският външен министър каза, че турското правосъдие е действало независимо, когато е наредило Юджел да излезе от ареста.

Същевременно във видео, качено в акаунта в Туитър на кампанията „Освободете Дениз“, журналистът, който вчера вечерта пристигна в Берлин, каза, че не знае защо е бил арестуван в Турция преди година. „Или да съм по-точен, не знам все още защо бяха взет за заложник. Нито пък знам защо бях пуснат“, казва Юджел.

Зигмар Габриел твърди, че не е имало сделка между двете страни за освобождаването на журналиста.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.