Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Въпреки оправдателната присъда Аслъ Ердоган няма да се върна в Турция, защото се страхува за живота си

Въпреки оправдателната присъда Аслъ Ердоган няма да се върна в Турция, защото се страхува за живота си

Турската писателка Аслъ Ердоган, която беше оправдана по обвинението за „членство във въоръжена терористична организация“ заяви, че няма намерение да се завърне в Турция, защото евентуалното й задържане отново би означавало „смърт“ за нея. Това предаде турската секция на „Евронюз“, позовавайки се на АФП.

Аслъ Ердоган, която след неуспешния опит за преврат на 15 юли 2016 г. получи обвинение в рамките на съдебното дело срещу вестник „Йозгюр гюндем“ (Свободен дневен ред) и лежа четири месеца и половина в затвора, беше оправдана по обвинението за членство в терористична организация с цел разрушаване на целостта и единството на държавата с аргумента, че тя не е извършила подобно престъпление.

„Повторно задържане ще означава смърт за мен“

След като беше оправдана турската писателка заяви пред АФП, че при настоящите условия тя не може да се завърне в родината си, заради евентуално попадане в затвора. „Повторно задържане ще означава смърт за мен“, заявява Аслъ Ердоган.

„Ако трябва да съм честна, много се изненадах. Почти всички смятаха, че присъдата ми ще бъде потвърдена“, изтъква Аслъ Ердоган, която живее в Германия.

Тя окачествява политическата система в Турция като „фашизъм“ и „неофашизъм“.

Авторката, чиито книги са преведени на редица езици през 2018 г. беше удостоена с Награда за правата на жените „Симон дьо Бовоар“, която носи името на френската писателка, феминистка и философ Симон дьо Бовоар.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.