Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Втори уикенд забрана за излизане в 31 града в Турция

Втори уикенд забрана за излизане в 31 града в Турция

За втора поредна събота и неделя в 31 големи града в Турция е наложена забрана хората да излизат от домовете си. Разпоредбата влезе в сила в 0 часа днес и ще продължи до полунощ срещу понеделник. От ограничението са засегнати около 64 млн. души, предаде БНР.

На улицата могат да излизат служители в спешни служби, заети в някои жизненоважни производства и услуги. На някои места изключение беше въведено за някои категории селскостопански работници.

От 15 часа вчера до полунощ турските сили за сигурност проведоха мащабна операция за налагане спазването на социална дистанция пред магазини и пекарни. Над 51 000 служители на вътрешното министерство са проверили над 314 000 души.

Полицията използва и дронове, за да наблюдава дали забраната се спазва. Излезлите на улицата са щателно проверявани от екипите по сигурността.

Почти 9000 клиенти и 6700 собственици на магазини са били глобени за неспазване на правилата. От откриването на случаи на коронавирус в Турция мнозинството от хората се запасяват с повече макаронени изделия, варива и други дълготрайни продукти, както и цитруси и почистващи препарати.

Отчита се ръст на потреблението на интернет, продажби на книги, електронни игри и машинки за подстригване, тъй като фризьорските салони са затворени.

Градският транспорт работи в определени отрязъци сутрин и вечер, за да превози хората, които имат право да излизат от домовете си.

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу призова хората да не се презапасяват. 17 000 служители на Истанбулската голяма община са на работа, за да осигурят транспорта, водо- и енергоснабдяването, доставките на хляб.

Валията на Истанбул Али Йерликая вчера призова пазаруването за почивните дни да не се оставя за последния момент и съобщи, че се раздават 1,1 млн. броя маски на заети на пазарите, във фурните, доставките на вода, такситата, строителните работници в мегаполиса.

Областният управител забрани и влизането и излизането в града по море с частни мореплавателни съдове. Преминаващите транзитно кораби не могат да спират в Истанбул, с изключение на задължителните почивки, които трябва да правят.

Над 810 000 души виртуално са посетили 13 големи музея в Турция. В края на март министерството на културата и туризма пусна апликация, която позволява виртуални турове в някои от най-известните музеи в страната.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.