Home»АНАЛИЗИ»Възходът на шахмата в Турция: традиции, ангажираност, турнири

Възходът на шахмата в Турция: традиции, ангажираност, турнири

Дългогодишните традиции, ангажираността на институциите и домакинството на международни турнири превръщат шахмата в процъфтяваща спортна дисциплина в Турция – страна, която разполага с над един милион картотекирани шахматисти.

“Към момента в страната имаме 1,019 млн. картотекирани състезатели по шахмат”, посочи г-жа Гюлкъз Тюлай, председател на Турската федерация по шахмат. Сред тях 14 са носители на титлата гросмайстор, като две жени носят тази титла, 32-ма имат званието „международен майстор“ (5 от тях са жени), 19 са „ФИДЕ майстори“ (титла, присъждана от Международната федерация по шахмат /ФИДЕ/).

Четиринайсетият турски гросмайстор е Джем Каан Гьокеркан, на когото Нургюл Салимова изказа благодарност за подкрепата в подготовката за нейния най-силен турнир до момента, който се състоя в Баку, където българката стана вицешампион на Световната купа по шахмат.

23-годишният Джем Каан е роден в Измир. Започва да играе шах на 8-годишна възраст в един местен клуб. Стремително се изкачва до върховете на любимия спорт. През 2012 г. става шампион на Турция в категорията за младежи, следват спечелването на титлата международен майстор, купата на Турция и званието гросмайстор, с което той стана 14-и гросмайстор в списъка на най-големите майстори на шаха в Турция. В момента Джем Каан е студент в университета Яшар в Измир.

Според г-жа Тюлай още десетки млади хора вървят по стъпките на майсторите.

По думите й за възхода на турския шахмат голямо значение имат традициите, както и грижите на институциите – спортното министерство, федерацията, клубовете, и не на последно място – турнирите, които се организират съвместно с общините.

Първите организирани шахматни дейности в Турция датират от 30-те години на 20 век. През 1943 година се основава Дружеството по шахмат в Истанбул, което е най-старата действаща шахматна институция на страната. В сградата на Дружеството се основава и Турската федерация по шахмат, която през 1962 година е приета за член на ФИДЕ.

За пръв път Турция участва на шахматна олимпиада в България през 1962 година. Първите медали спечелват състезателите Илхан Онат и Невзат Сюер през 1975 г.

През 1991 г. Турската федерация по шахмат е включена към Министерството на младежта и спорта и започва да получава държавна подкрепа. Този ход спомага за разпространението на шахмата в национален мащаб.

През 2000 година Истанбул е домакин на шахматна олимпиада. Благодарение на това в много градове на страната се организират редица международни прояви.

Важна стъпка, която довежда до изключително популяризиране на шахмата, е подписаният през 2005 г. протокол с турското Министерство на образованието, въз основа на който шахматът става свободно избираема дисциплина в турските училища още в предучилищна възраст.

Същата година най-популярната турска банка Ишбанкасъ, създадена от основателя на републиката Мустафа Кемал Ататюрк, става спонсор на турската шахматна федерация.

“Определено може да се каже, че днес шахматът се превърна в любима игра, любимо занимание на милиони подрастващи. В близко бъдеще в света на шахмата за Турция ще се говори все повече като ковачница на млади таланти”, казва председателката на федерацията.

Шахматните турнири, които се провеждат в различни градове, също са много разпространена форма за популяризиране на този спорт. Интересното е, че се организират съвместно с общините и федерацията, със спонсорството на различни институции и мнозинството са с международно участие.

“Домакинството на турнири с международно участие е много важна форма за развитието на спортисти в национален мащаб, за разкриване на талантите и осигуряване на състезателна среда”, заяви директорът на окръжната дирекция за младежта и спорта Бурханеттин Хаджиджафероглу.

В момента в Истанбул тече Осмият международен открит турнир по шахмат, чийто домакин е община Фатих в сътрудничество с Турската федерация по шахмат и Истанбулската търговско-промишлена палата. Турнирът ще приключи на 1 септември. В него участват над 1350 състезатели от 7 до 77 години, юноши, младежи, жени и ветерани, от общо 28 различни държави, между които и България.

Наградният фон на турнира е общо 334 хиляди турски лири (близо 12 хиляди евро).

Съвсем скоро след приключването на този турнир, също в Истанбул, на 3 септември ще бъде даден стартът на традиционния открит шахматен турнир на община Багджълар, който също е с международно участие на състезатели от близо 20 страни.

Източник: БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.