Home»АНАЛИЗИ»Възможно ли е Русия да стане първата страна, която да признае „Севернокипърската турска република“?

Възможно ли е Русия да стане първата страна, която да признае „Севернокипърската турска република“?

Колкото и невероятно и дори абсурдно да звучи отговор „да“ на въпроса в заглавието, Турция и кипърските турци изглежда са окуражени, а Гърция и кипърските гърци обезпокоени от перспективата за възможен завой в курса на Москва спрямо Кипър.

Най-голямата „бомба“ тази седмица стана публикация в турския в. „Миллиет“, че Русия се готви да започне директни полети до летището в северната част на острова, контролирана от турски власти. Според изданието, което се позовава на дипломатически източници, полетът може да бъде осъществен на 15 ноември по повод церемонията по откриването на новото летище Ерджан, на която се очаква да присъства и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Източниците на „Миллиет“ твърдят, че руското правителство е дало одобрение за стартирането на полетите, а разговорите между Москва и Анкара по въпроса продължават.

Попитан за възможността за директни полети от Русия до Северен Кипър, турският президент заяви в Ню Йорк, че би се радвал това да се случи, съобщиха турски медии.

„Разбира се, ще се радваме, ако започнат директни полети от Русия до Севернокипърската турска република. Друг много важен аспект на това е, че, както знаете, туристическият потенциал на Русия е много голям“, заяви Ердоган.

След избухването на войната в Украйна руските туристи все по-често предпочитат северната част на Кипър пред останалата част на острова, твърдят още източниците на „Миллиет“.

Лидерът на непризнатата турска република в Кипър Ерсин Татар вярва, че подобно развитие би било първа стъпка към признаването на неговата „държава“ от Русия.

„Едно такова развитие би било много важна стъпка за СКТР. По този начин започва това, което вие наричате „признаване“, каза Татар, цитиран от „Миллиет“. По думите му някои авиокомпании са проявявали в миналото такъв интерес.

На същото мнение е и проф. Хасан Юнал, преподавател по международни отношения в турския университет Малтепе, според когото евентуално стартиране на руски полети до летище Ерджан би било „първа крачка към признаването на СКТР от Русия“.

Междувременно от посолството на Руската федерация в Република Кипър поясниха пред ТАСС, че през посолството не се водят и не са се водили никакви преговори или дискусии на тема организиране на директен авиотранспорт със северната част на Кипър и определиха като спекулации появилите се в средствата за масово осведомяване публикации на тази тема.

Ниови Парисину, заместник-говорителка на правителството на международно признатата Република Кипър, също заяви, че няма официална информация по въпроса, но подчерта, че кипърското министерство на външните работи и други компетентни органи следят развитието на ситуацията, информира кипърският новинарски сайт „Сайпръс мейл“.

Медийното съобщение за евентуални полети до „СКТР“ от Русия обаче съвсем не е единствената новина, която в последно време накара анализаторите да коментират възможна промяна в отношението на Русия към Кипър. В гръцки медии през април се появиха твърдения, че Москва обмисля да открие консулство в окупираните от Турция територии в северната част на острова. Макар и опровергана от посолството на Руската федерация в Никозия, публикацията разбуни духовете от двете страни на зелената линия, разделяща Кипър по етнически признак, както и сред обществеността в Гърция и Турция.

Не мина незабелязано и изказване на руския външен министър Сергей Лавров по-рано през годината, в което той, говорейки за „СКТР“, пропусна, волно или неволно, задължителното в езика на дипломацията уточнение, че подобна държава не съществува за международната общност. Този пропуск в изказването на опитния руски дипломат на заседание на Съвета за сигурност на ООН на 21 февруари породи редица тълкувания както от гръцка, така и от турска страна.

В този контекст любопитно изглежда и назначаването по-рано този месец на бившия президент на Ингушетия, мюсюлманина Мурат Зязиков, за руски посланик в Кипър. Назначението бе изтълкувано като акт на добра воля към турците от страна на Москва и „подарък от Путин за Ердоган и Татар“, писа турският проруски в. „Айдънлък“. В гръцкия и кипърския гръцки печат пък се прокраднаха опасения, че новият посланик на Русия в Никозия ще има „подсилен статут“ в Северен Кипър и че това може да повлече и други промени що се отнася до отношението към „СКТР“.

Никоя друга държава по света с изключение на Турция понастоящем не признава кипърска турска държава и не извършва преки полети до летище Ерджан в северната част на острова. Несъмнено евентуално стартиране на такива полети от Русия би било дипломатическа победа както за Турция, така и за кипърските турци. Но макар мнозина турски анализатори да тълкуват подобен ход като предвестник на потенциално международно признаване на „СКТР“, малко са тези, които смятат, че това решение ще дойде без съответната цена за Турция.

„Какво ще стане, ако Русия поиска да признаем в замяна Луганската и Донецката република“, пита се анализаторът на „Миллиет“ Йозай Шендир.

Пред телевизия TGRT специалистът по международни отношения Баръш Адъбелли изрази мнение, че ако действително стартират полети от Русия до летището в Северен Кипър, това би представлявало един вид „прикрито признаване“ от страна на Москва, но не е изключено да последва и дипломатическо признаване.

„Светът вече не е същият както преди. Украйна промени света. Русия вече не може да настоява на старите си политики. Преди действаше заедно със Запада, но вече ще действа срещу Запада“, казва той. Според Адъбелли е възможно да последва признаване от Беларус, но също така и Москва да постави условия като признаване на Крим за част от Русия или на независимостта на Донецк и Луганск.

Източник: БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.