Home»ЗДРАВЕ»Яжте риба за повече акъл и здрав сън

Яжте риба за повече акъл и здрав сън

Консумирането на риба подобрява интелекта и съня, установиха учени от Пенсилванския университет. Изследването им бе публикувано в портала „Eurekalert“.

Предишни изследвания показваха влиянието на съдържащите се в рибата мастни киселини омега-3 върху умствената дейност. Но не бе достатъчно изучена връзката между нивото на интелекта (IQ) и подобряването на съня, твърдят авторите.

Изследването бе проведена сред 542 деца в Китай на възраст от 9 до 11 години. 54% бяха момчета и 46% момичета. Те отговаряха на въпроси колко честа са яли риба, след което бяха подложени на тест за равнището на интелект. В същото време техните родители преценяваха качеството на съня на децата си, отговаряйки на съответните въпроси на учените.

Резултатите показаха, че децата, които са яли риба най-малко веднъж седмично, са имали по-малко на брой нарушения на съня. Освен това при теста за интелигентност те средно са набрали 4,5 пункта повече от връстниците ми, които консумират риба рядко или изобщо не я ядат.

На децата трябва да се дава по-често риба, смятат учените. Детето може да я приема дори от 2-годишна възраст. „Децата добре чувстват миризмата. Ако не са свикнали с нея, може да избягват да ядат риба“, поясни Дженифър Пинто-Мартин, която е участвала в изследването. РИА-Новости/БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.