Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Йоханес Хан: Време е ЕС да промени подхода си към Турция

Йоханес Хан: Време е ЕС да промени подхода си към Турция

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан заяви, че е време Европейският съюз да промени стратегията си спрямо кандидата за присъединяване Турция. Това заяви той в интервю за германския вестник „Зюддойче цайтунг“, което бе публикувано в понеделник вечерта.
„Мисля, че е крайно време страните членки да обсъдят стратегическите последствия от подобно поведение. Свиването на рамене не е добра политическа стратегия в дългосрочен план“, каза австриецът Хан през немската медия и допълни, че „намесата на президента Реджеп Тайип Ердоган в предизборната кампания (на Германия), както и исканията за екстрадиция на предполагаеми политически опоненти са абсолютно неприемливи“.
С коментара си той визира ареста на германският писател от турски произход Доган Акханлъ, който миналата седмица бе задържан в Испания по искане на властите в Анкара. За задържането на писателя бе издадена т. нар. червена заповед от „Интерпол“, приблизително равностойна на международна заповед за арест. Това деяние бе посрещнато от Германия с категорично неодобрение като германският канцлер Ангела Меркер дори публично заяви, че международните организации като „Интерпол“ не бива да се използват за осъществяване на политически преследвания.
По-рано пък Ердоган отправи призив към турците, с право на глас на следващите избори в Германия, да не гласуват за нито една от двете партии в управляващата коалиция и основни претенденти за победа на вота – консерваторите от Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера и Социалдемократическата партия (СДП). Освен тях, в „черния списък“ на държавния глава влезе и партията на Зелените. „Казвам на всички мои сънародници в Германия да не гласуват за тях. Всички те са врагове на Турция“, заяви Ердоган пред репортери в Истанбул.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.