Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»За 6 месеца 5 хиляди турски граждани са поискали убежище в Германия

За 6 месеца 5 хиляди турски граждани са поискали убежище в Германия

Броят на потърсилите убежище в Германия турски граждани за първото шестмесечие на годината се е покачило в сравнение със същия период на 2018 г. Така Турция се нарежда на пето място сред държавите, чиито граждани искат германско убежище. Това съобщава на сайта си турската секция на Дойче веле.

По данни на германското вътрешно министерство тази година в периода януари-юни са били регистрирани общо 72 хиляди 953 молби за убежище. Турция се нарежда на пето място сред държавите с най-много молби за убежище през първото шестмесечие. На първо място е Сирия, следвана от Ирак, Нигерия и Афганистан.

В периода януари-юни 2019 г. 4 хиляди 969 турски граждани са подали молби за убежище в Германия. През същия период на миналата година тази цифра е била 4 хиляди 329. Тоест налице е ръст от около 15 на сто.

През юни Турция се е наредила на трето място

Според данните през април броят на поискалите убежище турски граждани е 729, през май – 989, а през юни – 751 души. През юни Турция се нарежда на трето място сред държавите, чиито граждани са поискали убежище в Германия.

От опита за неуспешен преврат през 2016 г. в Турция досега се наблюдава сериозен ръст на турските граждани, които подават молби за убежище в Германия. По данни на Федералното бюро за бежанците и миграцията на Германия (Bamf) през 2016 г. убежище са поискали 5 хиляди 742 души, през 2017 г. – 8 хиляди 483, през 2018 г. – 10 хиляди 655 души.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.