Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»ЗА ЧАСОВЕ БЛИЗО 2 МИЛИОНА ТУРЦИ КАЗАХА „СТИГА“ НА ЕРДОГАН В ТУИТЪР

ЗА ЧАСОВЕ БЛИЗО 2 МИЛИОНА ТУРЦИ КАЗАХА „СТИГА“ НА ЕРДОГАН В ТУИТЪР

Само за няколко часа над един милион и половина турци написаха в Туитър „Стига“ на президента Реджеп Таип Ердоган, след като той заяви, че ще „се оттегли, ако един ден нацията каже „Стига“. „Ако един ден нашата нация каже „Стига“, ние ще отстъпим“, каза турският държавен глава в реч пред парламента.

Ердоган управлява страната от 15 години. През този период започна и масово преследване на неговите опопненти. Миналият месец Ердоган еднолично реши на 24 юни да се проведат предсрочни парламентарни избори – една година преди редовния вот, припомня БГНЕС.

Минути след речта в парламента хаштагът #Tamam се разпространни мълниеносно в Туитър.

„Искаме демокрация и на Ердоган казваме „Стига“. Умоляваме те да напуснеш поста си. Ти извърши луди неща в страната и на хората.“

„Стига“, е най-разпространявания туит в момента в Турция.

В друг туит пише: „Няма да си заминеш мирно. Ще отговаряш за всичко сторено. Стига“.

Тримата основни опоненти на Ердоган също написаха „Стига“ и получиха по над 10 000 одобрения. „Времето изтече. Стига“, написа основният опонент на Ердоган – кандидатът на най-голямата опозиционна Републиканска народна партия Мухаррем Индже.

Защо бяха изтрити туитовете с хаштаг „Напред“?

Срещу кампанията с хаштаг „Стига“ в Туитър тръгна и друга кампания в подкрепа на президента Ердоган с хаштаг „Напред“. Впоследствие социалната медия изтри около 300 хиляди туита с хаштаг „Напред“, което породи огромни спорове.

Депутатът от Републиканската народна партия и бивш журналист Баръш Яркадаш обясни в профила си в Туитър причината за изтриването на туитовете в подкрепа на Ердоган.

„Кампанията с хаштаг „Стига“ надхвърли 1 400 000. В замяна на което поддръжниците на ПСР стартираха контра-кампания с хаштаг „Напред“ и от фалшиви профили бяха написани 300 000 туита с този хаштаг. В резултат на това Туитър заличи фалшивите поствания. Така контра-кампанията на ПСР се срина. И фалшифицирането си има граници…“, написа Яркадаш в Туитър.

Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.