Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Захариева хвали Турция за приноса ѝ в борбата срещу незаконната миграция

Захариева хвали Турция за приноса ѝ в борбата срещу незаконната миграция

Българският вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева похвали приноса на Турция в опитите за справяне с нелегалната миграция. В интервю пред Анадолската агенция тя заяви, че страната играе значителна роля в контрола на миграционния поток към европейските държави.

„Турция демонстрира огромна отговорност и солидарност”, твърди Захариева и допълни, че мигрантският поток е спрял напълно в резултат на сътрудничеството по границата между Турция и България.

Изразявайки признателността на България за ефективната работа на Контактния център за тристранно полицейско и митническо сътрудничество в района на Капитан Андреево на границата между България, Турция и Гърция, Захариева заяви, че центърът е позволил на страните да предприемат незабавни действия при опити за нелегално преминаване на граничните пунктове.

Българският външен министър подчерта, че са предотвратени хиляди инциденти, свързани с незаконно преминаване на граница през 2019 г.

Турция е основната дестинация за отправилите се към Европа бежанци, особено след началото на гражданската война в Сирия през 2011 г. Всяка година стотици хиляди мигранти бягат от граждански конфликти или икономически затруднения в родните си страни с надеждата да стигнат до Европа. Някои от тях предприемат рисковано пътуване по суша или море със съдействието на контрабандисти, които често ги изоставят, след като са получили хиляди долари от всеки мигрант. Други са спрени от турските сили за сигурност, преди да преминат границата към Европа.

Коментирайки предстоящото посещение на турския външен министър Мевлют Чавушоглу в София, Захариева подчерта добрите и постоянно развиващи се отношения между двете държави. Според нея, активният политически диалог ще окаже положително въздействие върху търговските и икономическите връзки, като осигури стабилност, сигурност и просперитет на гражданите на двете страни.

Вицепремиерът заяви, че България подкрепя либерализирането на визовия режим за турските граждани, посещаващи страните-членки на ЕС.

„Натовареният трафик по нашите гранични пунктове е показател за силни търговски и икономически отношения между двете страни”, подчерта Захариева и добави, че се полагат усилия за облекчаване на процедурите за преминаване.

Тя отбеляза, че министрите на вътрешните работи на двете страни планират да проведат среща, въпреки че не уточни дата.

Българският външен министър категорично не е съгласна с идеята, че концепцията за Западните Балкани, определена от ЕС, изключва Турция.

„Радвам се, че вижданията ни с Турция относно интеграцията на Западните Балкани в Европейския съюз съвпадат”, заяви тя и добави, че България е готова да сподели своя опит в интеграцията в ЕС с всички страни, включително с Турция.

Източник: БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.