Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Заплатата на Ердоган породи дискусия! Колко получава турския президент?

Заплатата на Ердоган породи дискусия! Колко получава турския президент?

Заплатата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган ще бъде увеличена с 40% до около 141,5 хиляди лири на месец през второто полугодие на годината (около 15 150 лева според сегашния курс на двете валути).

Планираното увеличение на заплатата на турския президент Ердоган породи сериозна дискусия на фона на неяснотата, каква ще е съдбата на хората с минимална заплата. Задълбочаващата се икономическа криза в страната допълнително нажежи обстановката.

През първото полугодие заплатата на президента е била 100 750 турски лири. А от началото на годината минималната заплата в Турция бе увеличена на 4 253 лири и все още не е ясно дали ще има ново увеличение при актуализацията на бюджета за второто полугодие.

Критици на властта изчислиха, че месеченото възнаграждение на Ердоган ще се равнява на 33 минимални заплати.

Проправителствен турски журналист Абдулкадир Селви публикува във в. „Хюррийет“ изчисленията в контекста на дискусиите за възнагражденията на труда, които ще получава държавният глава при актуализацията на бюджета за второто полугодие. Селви отбелязва критиките на лидера на основната опозиционна сила Кемал Кълъчдароглу, който, според журналиста, „всеки ден крещи от катедрата, че народът гладува“, докато в същото време за президента се предвижда високо увеличение, пише БТА.

В допълнителния бюджет възнаграждението на Ердоган се увеличава на 141 453 турски лири на месец бруто, върху които президентът плаща 40% удръжки, изчислява Селви.

През първото полугодие заплатата на президента е била 100 750 турски лири бруто или 62 500 турски лири нето.

Самият Кълъчдароглу същевременно получава както депутатска пенсия, така и депутатска заплата, което му осигурява месечен доход от над 60 хиляди турски лири. С увеличението от юли общият му доход ще надвиши 80 хиляди турски лири, твърди журналистът.

Селви, известен с контактите си в правителствените среди, припомня, че през първото шестмесечие Ердоган е отказал увеличение на заплатата си, докато Кълъчдароглу е получил над 30% увеличение. Сега той ще се възползва от повишение от 40,5%, което ще увеличи заплатата му кумулативно с 83%, посочва още журналистът.

Авторът на „Хюррийет“ обръща внимание освен това, че с увеличението в размера на заплатата на президента са обвързани и увеличенията, които ще получат бившите президенти, бившите премиери, председателят на парламента и бившите депутати. Ако президентът каже, че не иска увеличение, това значи, че и всички пенсионирани депутати, семействата на бивши президенти и председателят на парламента ще бъдат ощетени, посочва още той.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.