Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Започна голямото пътуване на турските граждани за гласуването по места за вота в неделя

Започна голямото пътуване на турските граждани за гласуването по места за вота в неделя

Междуградските превозни средства в Турция са препълнени от граждани, които отиват да гласуват в районите, където са регистрирани за гласуване на изборите за парламент и президент на 14 май. Билетите свършиха, а автобусните фирми, обслужващи международната “Автогара на демокрацията 15 юли” в Истанбул, са пуснали допълнителни рейсове за различните направления в страната.

Председателят на Федерацията на автобусните превозвачи Мустафа Йълдъръм посочи, че това са най-натоварените дни на истанбулската автогара.

“Най-голям е напливът към пострадалите от катастрофалните земетресения окръзи на хора, които отиват да гласуват по родните си места. Голям е и напливът към източните и югоизточните области на страната. Голям брой млади хора, между които много студенти, също отиват да гласуват по места. В четвъртък, петък и събота очакваме още по-голям наплив от пътници. Почти всички автобусни фирми пуснаха допълнителни превози специално за изборите. След вота в неделя също очакваме голям наплив от пътници в обратна посока, който ще продължи няколко дни”, допълни той.

Междувременно турското министерство на транспорта е засилило проверките във връзка с цените на билетите на автобусните фирми, за да се попречи на спекулативното поскъпване заради голямото търсене.

От турските държавни железници съобщиха, че от дни насам са запълнени местата в експресните влакове към различни направления на страната – Истанбул, Анкара, Кония, Сивас, Ерзурум и др.

Около 64 милиона турски граждани са регистрирани за участие в изборите на 14 май. Близо шест милиона млади хора ще гласуват за първи път.

След разрушителните земетресения на 6 февруари в Кахраманмараш близо 70 процента от населението в поразените области се е преселило в други области, главно Истанбул, Анкара, Анталия и много от тях ще трябва да гласуват в местата, където са регистрирани по местоживеене. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.