Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Започна срещата между Путин и Ердоган за Сирия

Започна срещата между Путин и Ердоган за Сирия

Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган започнаха днес преговорите си за примирие в сирийската провинция Идлиб, предаде Ройтерс.

Още в началото на срещата Путин изрази своите съболезнования за неотдавнашното убийство на турски войници там, отбелязва агенцията.

Говорейки редом с госта си в Кремъл, руският президент каза, че положението в Идлиб е толкова напрегнато, че изисква преки разговори с турския му колега.

Ердоган пристигна в Москва в момент, когато руските и турските военни са изправени един срещу друг в една война, която прогони от домовете им близо милион хора за три месеца, посочва Ройтерс.

„Трябва да обсъдим задълбочено с вас цялата ситуация, създала се към днешния ден (във връзка със събитията в Идлиб), за да не може нищо подобно вече да не се повтори и за да не допуснем то да разруши руско-турските отношения, към които ние – и аз зная, че и вие също – се отнасяме много внимателно и които ценим“, каза в началото на разговора Путин, цитиран от ТАСС.

След това руският президент отбеляза, че по молба на турския му колега разговорът ще започне на четири очи, а после, при необходимост, в него ще се включат и членовете на делегациите на двете страни.

Ердоган на свой ред определи преговорите като много важни, предаде Франс прес.

„Има големи проблеми в този регион. Целият свят гледа нас. Мерките и решенията, които ще вземем тук, ще успокоят региона и нашите две страни“, каза турският президент.

Срещата бе организирана, след като десетки турски войници бяха убити през последните седмици при боевете в Идлиб – последния бастион на бунтовниците и джихадистите в северозападната част на Сирия, където Анкара води военна операция срещу силите на президента Башар Асад, отбелязва Франс прес.

Дамаск предприе през декември настъпление в Идлиб, което предизвика хуманитарна катастрофа и близо милион души бяха принудени да напуснат домовете си и да се отправят към турската граница.

Тази ескалация на напрежението на терен доведе до дипломатически напрежения между Москва, съюзник на сирийския режим, и Анкара, която поддържа бунтовниците.

Източник: БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.