Home»Uncategorized»Заради българските туристи магазините в Одрин ще работят до 03:00 часа през нощта

Заради българските туристи магазините в Одрин ще работят до 03:00 часа през нощта

Търговците в Одрин предприемат инициатива местните магазини да са отворени до 03:00 часа през нощта, заради българските и гръцките туристи. Според бизнеса така туристите от България и Гърция ще могат да прекарат повече време в Одрин, което удовлетворява търговците.

От Камарата на индустриалците и търговците в Одрин (ETSO) съобщиха, че са решени да провеждат т.нар. „Бели нощи“, за да може алъш-веришът да продължи до ранните часове на нощта.

През последните месеци сривът на турската лира превърна Турция в привлекателен център за пазаруване, а почивката при съседите става все по-атрактивна. Само през първите шест месеца на годината около милион българи са посетили Турция. Най-много са пътуванията към Одрин и Истанбул.

През последните месеци 70% от туристите в Одрин са българи, а от всеки ъгъл се чува българска реч.

Председателят на ETSO Реджеп Зъпкънкурт заяви миналата седмица на пресконференция пред турски медии, че в Санкт Петербург има термин наречен Белите нощи, когато е ден и нощта не настъпва. „Ние искаме да проведем фестивал на алъш-вериша, наречен „Белите нощи“, каза Реджеп Зъпкънкурт. Той разказа, че с помощта на търговците магазините ще бъдат отворени до 01:00-02:00 часа. Музикални групи и дефилета ще има на основния булевард и чаршията. „Посетителите ще имат възможността да се насладят на алъш-вериш до 03:00 часа в Одрин. Има традиционни примери в това отношение, като Милано, Италия, където се организира“, допълни Зъпкънкурт.

Председателят на ETSO Реджеп Зъпкънкурт изтъкна, че идващите интензивно през уикенда в Одрин български и гръцки туристи са започнали да посещават града и през седмицата.

Той изтъкна важността местните търговци, да научат български и гръцки и изрази надежда, че жителите на града ще се отнесат отговорно към туризма. Реджеп Зъпкънкурт каза, че извънграничния алъш-вериш помага много на туризма и за това „трябва да се отнасяме много добре към туристите“.

Председателят на Стоковата Борса в Одрин Йозай Йозтюрк посочи, че е голям късмет за града да граничи с две държави членки на ЕС.

Бизнесмени приканиха чуждестранните студенти от Балканите, които следват в местния Тракийски университет, да се включат на почасова работа, за да могат да се преодолее езиковата бариера по време на алъш-вериша.

obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.