Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Заради коронавируса за много мюсюлмани по света Рамазанът ще е по-мрачен

Заради коронавируса за много мюсюлмани по света Рамазанът ще е по-мрачен

Мюсюлманите от цял свят отбелязват свещения месец Рамазан в разгара на пандемията от коронавируса, която ще лиши много семейства от традиционните събирания и молитви в джамиите, въпреки че някои страни отхвърлиха тези ограничителни мерки, предаде Франс прес.

Рестрикциите заради коронавируса, наложени в повечето мюсюлмански страни в Азия, Близкия изток и Северна Африка, повеляват джамиите да останат затворени и ифтарът, ежедневната вечеря след прекратяването на дневния пост, да не бъде споделяна, както го повелява традицията, със съседи и хора извън семейството. По принцип ифтарът, а и целият Разаман е повод за семейни и съседски сбирки.

В Индонезия религиозните власти призоваха хората да си останат у дома. Но в страната, както и на други места в Азия, където има над един милиард мюсюлмани, редица религиозни представители отказаха да спазват ограниченията, свързани с Ковид-19.

Основната мюсюлманска организация в индонезийската провинция Ачех, известна като консервативен район, открито се противопостави на националните препоръки към хората да си останат у дома. Хиляди богомолци присъстваха в резултат на това на вечерната молитва вчера в голямата джамия в главния град на провинцията – Банда Ачех, въпреки че множеството беше по-малко от обичайното. Някои от участниците в церемонията казват, че не се страхуват от зараза, защото носят маски и спазват дистанцията.

Заплахата, която крият големите религиозни събирания, излезе наяве в последните седмици в Азия заради появата на огнища на инфекцията, свързани с големи мюсюлмански събирания в Пакистан, Индия и Малайзия. Световната здравна организация препоръча спиране на някои практики, свързани с Разамана, за да се ограничат рисковете от зараза.

В Бангладеш религиозни представители обаче отхвърлиха призивите на властите за по-малко посещения в джамиите. В Пакистан пък джамиите бяха препълнени с приближаването на Разамана, а богомолците седяха един до друг, пренебрегвайки социалната дистанция.

В Малайзия мерките за изолация бяха удължени до средата на май. Джамиите, училищата, повечето предприятия бяха затворени и бяха въведени полицейски проверки. Дори базарите за Рамазана, където мюсюлманите се стичат, за да купуват лакомства, които да похапнат през ифтара, бяха забранени. Вместо тях бяха организирани така наречените е-базари, откъдето хората могат да поръчат онлайн и да получат доставката у дома. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.