Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Защо управляващите мълчаха за Истанбул?

Защо управляващите мълчаха за Истанбул?

В повечето турски градове изходът от местните избори се изясни бързо. Резултатът в Истанбул обаче остана неясен през цялата изборна нощ.

Битката между довереника на Ердоган от Партията на справедливостта и развитието (ПСР) Бинали Йълдъръм и кандидата на опозиционната Републиканска народна партия Екрем Имамоглу беше крайно оспорвана. Първоначално Йълдъръм имаше преднина, но тя започна бързо да се топи.

Малко преди полунощ опозиционният кандидат изоставаше само с няколко хиляди гласа от човека на ПСР. И тогава внезапно спряха да пристигат каквито и да било информации за изборите в Истанбул.

Цели 13 часа избирателите останаха в неведение дали се е стигнало до сензационна победа на опозиционния кандидат, или не – дали след 25-годишно управление на ПСР градът край Босфора отново ще бъде в ръцете на най-голямата опозиционна партия в страната?

Анадолската осведомителна агенция е господарката на изборните резултати. Тя проучва данните от преброяването на гласовете и ги разпространява пред медиите. В изборната нощ обаче ръководството на агенцията взима решение да не информира повече турските медии.

„В Истанбул, където резултатите на основните кандидати бяха много близки, беше най-добре да прекратим събирането на информации за гласовете и да изчакаме, докато не пристигнат всички данни“, бе съобщено впоследствие.

Твърде странно поведение

Според критиците, това необичайно поведение е доказателство за желанието на осведомителната агенция да подпомогне евентуална победа на ПСР. Президентът на Журналистическото дружество в Измир Мислет Дикмен заяви пред ДВ: „Анадолската агенция не ни обясни защо толкова дълго време не публикуваше никакви данни за Истанбул“. Дикмен настоява да получи обяснение и твърди, че отказът на агенцията е повече от арогантен.

Мнозина турци се вълнуват и от друг въпрос: агенцията отказва да съобщи откъде точно взима цифровите данни за гласовете. Този факт силно гневи опозиционните избиратели, а и някои журналисти. „Не знаем кои са източниците на информации. Ако не назоват източника и не дадат обяснения, шефът на Агенцията Шенол Казанджъ трябва да си подаде оставката“, казва Дикмен.

Двама бивши и един настоящ сътрудник на агенцията разказаха пред ДВ, че в момента не се знае откъде са били взимани цифровите данни. Инсайдер поясни, че изборните резултати се обработват от специална техническа служба. Повечето служители на Агенцията нямали достъп до тази система за предаване на данните.

Бившият генерален директор Мехмет Гюлер, ръководил агенцията между 1997 и 2003, каза пред ДВ следното: „Когато данните се взимат само от една определена партия, има възможност за изборни манипулации.“ По негово време представители на агенцията сами събирали данните от всеки град.

Доверието към “Анадолската агенция” беше нарушено още преди комуналните избори. В навечерието на изборите все по-често се чуваше обвинението, че агенцията, която има монополно положение в Турция, не е безпристрастна.

Факт е, че тя е зависима от правителството – 57% от собствеността ѝ са в ръцете на Министерството на семейството и социалните политики. Останалите дялове са притежание на частни лица. През сложна конструкция от фирми управляващата Партия на справедливостта и развитието се явява един от важните бизнес партньори на агенцията.

Този филм вече сме го гледали

И на последните местни избори в Турция през 2014 година имаше сигнали за прекалена близост на “Анадолската агенция” с турското правителство. Тогавашният генерален директор на Агенцията Кемал Йозтюрк се появи в централата на ПСР след изборите, обяснявайки този факт с близостта си с управляващата партия. „Работил съм в продължение на десет години за тази партия. Имам десетки приятели в нейните партийни редици, бил съм приятел и с министри“, каза той тогава.

И до момента “Анадолската агенция” не е обяснила на какво се дължи прекъсването в съобщаването на данните от изборите. Източникът на самите данни също не е оповестен. Всичко това поражда всевъзможни заговорнически теории сред турската общественост. Има опасения, че близостта на Агенцията с турското правителство би могла да предизвика нови изборни манипулации.

„Дойче веле“

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.