Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Зетят на Ердоган изплува от офшорния скандал „Парадайз пейпърс“

Зетят на Ердоган изплува от офшорния скандал „Парадайз пейпърс“

Под заглавие „Офшорни братя“ турският в. „Джумхурийет“ съобщава за разкрития за офшорни сметки, свързани с турския министър на енергетиката Берат Албайрак и по-големия му брат Серхат Албайрак, пише БТА.

По времето, когато Берат Албайрак, който е зет на президента Реджеп Тайип Ердоган, и неговият брат са ръководели турската компания „Чалък холдинг“ са били създадени много офшорни фирми, свързани с холдинга, пише изданието. Серхат Албайрак лично е бил директор на една от тези фирми. Неговото име се споменава и в базата данни за офшорни компании, публикувани от Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) във Вашингтон – „Парадайз пейпърс“ („Досиетата от Рая“).

Според документите братът на турския енергиен министър е свързан с офшорна фирма в Малта – „Фрокс интернешънъл трейдинг“. Тази компания е била основана през януари 2003 г. и е била активна до септември 2009 г. По същото време Серхат Албайрак е бил генерален директор на „Чалък холдинг“ – до 2007 г., а после тази длъжност поема сегашният министър на енергетиката Берат Албайрак.

Преди това стана известно, че и осем компании, свързани със семейството на турския премиер Бинали Йълдъръм, са базирани в офшорното данъчно убежище Малта. Според „Досиетата от Рая“ тези компании са свързани със синовете, чичовци и племенници на министър-председателя на Турция. Пет от компаниите са собственост на синовете на Йълдъръм – Еркам и Бюлент Йълдъръм, пише „Хюриет дейли нюз“.

Опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) настоя премиерът да отговори на твърденията за офшорни сметки на неговата фамилия, съдържащи се в изтеклите на 5 ноември „Парадайз пейпърс“.

Във връзка с твърденията Бинали Йълдъръм коментира, че двамата му синове си „вършат своята работа, а той – неговата“.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.