Home»КУЛТУРА»Желязната църква е привлякла стотици посетители седмица след откриването й

Желязната църква е привлякла стотици посетители седмица след откриването й

Българската общност в Истанбул може да е една от най-малките, но нейната великолепна църква на брега на Златния рог се превърна в сензация, след като бе отворена отново за посетители миналата седмица, пише турският вестник „Дейли Сабах“. От отварянето на църквата след основен ремонт, най-малко 2000 души са дошли да видят „Свети Стефан“, или Желязната църква, както е известен храмът сред местните заради желязната му структура. Макар общността да смята, че може и да няма служби всяка неделя, тъй като паството е малко, църквата е популярна през уикенда сред туристите. Български туроператори са включили обекта в предлаганите от тях обиколки на града, с което броят на посетителите още повече се увеличава, пише „Дейли Сабах“.

Истанбулската община и българското правителство обединиха усилия за реставрация на храма от 19 век за около 16 милиона турски лири. „Свети Стефан“ е смятана за единствената желязна църква в света, но бе в много лошо състояние преди началото на ремонта преди седем години.

Христо Копано – член на Фондацията на българската православна църква, заяви пред Анадолската агенция, че „Свети Стефан“ вече е била посетена от много хора и скоро се очакват още посетители. „Имахме успешен проект по реставрация и църквата бе възстановена в оригиналния й вид“, каза Копано и допълни, че очаква много посетители за Великден и други празници, които ще бъдат отбелязвани в храма.

Ибрахим Зейтунлу, който е клисар в църквата, се е оженил в „Свети Стефан“ през 1994 г., преди храмът да бъде затворен за реставрация. Зейтунлу очаква скоро в църквата отново да се организират сватби.

Сто и двайсетгодишната църква бе официално открита на 7 януари в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Българският патриарх Неофит и Вселенския патриарх Вартоломей отслужиха заедно молебена по освещаването на храма.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.