Home»ЗДРАВЕ»400 000 европейци посещават Турция с цел здравен туризъм

400 000 европейци посещават Турция с цел здравен туризъм

Турция се превръща в основен играч на световната сцена на здравния туризъм, като привлича десетки хиляди хора от цял свят, повечето от които от Европа, а приходите достигат над 1 млрд. долара, съобщава в. „Хюреийет“.

Турската индустрия за здравни услуги е обслужила повече от 640 000 души от други страни, като 400 000 от тях са европейци, предлагайки широк спектър от процедури, включително много популярните пластична хирургия, трансплантация на коса и ин витро оплождане.

„Приходите на индустрията за здравен туризъм надхвърлят 1 млрд. долара през миналата година. Но тази цифра вероятно е много по-висока – около 2,5-3 млрд. долара, ако се включат и нерегистрираните приходи“, според Джихат Алагьоз, председател на Съвета на панаирната индустрия към Съюза на камарите и стоковите борси на Турция (TOBB).

„Турция е добре позиционирана в световната индустрия за здравен туризъм, където Индия, Южна Корея, САЩ, Тайланд и Малайзия са основните играчи. С напредъка, който е постигнала, Турция се е превърнала в страна пионер в сектора на здравния туризъм. Местната индустрия има огромен потенциал да се превърне във важен източник на твърда валута“, добави Алагьоз.

Данните на Турския статистически институт (TÜİK) показват, че 388 000 чужденци са посетили Турция с цел здравен туризъм, а приходите са възлизали на 550 млн. долара, припомни Алагьоз и добави, че през 2021 г. броят на посетителите почти се е удвоил до 642 000 души, а приходите са се покачили до 1,05 млрд. долара.

„Смята се обаче, че приходите всъщност са били много по-високи – някъде между 2,5 и 3 млрд. долара, когато се включат и нерегистрираните приходи.“

Миналата година общите приходи от туризъм в Турция възлизат на 25 млрд. долара, тъй като около 30 млн. туристи са посетили страната.

Алагьоз добави, че през 2021 г. средните разходи на чуждестранен турист са били 750 долара, но в сектора на здравния туризъм разходите на глава от населението са били около 2000 долара.

Повечето чужденци посещават Турция за пластична хирургия, трансплантация на коса, сърдечносъдова хирургия, стоматология, ортопедия, лечение на рак и ин витро оплождане.

В неотдавнашен доклад на отдел „Здравен туризъм“ към Главна дирекция „Здравни услуги“ се казва, че пациентите от САЩ предпочитат Турция, тъй като разходите за лечение в Турция са с около 35 до 60 процента по-евтини, отколкото в тяхната страна. Според доклада например една байпасна операция струва около 125 000 долара в САЩ, докато същата операция на сърцето струва само 25 000 долара в Турция. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.