Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»АА: Европредседателството на България е голяма възможност за Турция

АА: Европредседателството на България е голяма възможност за Турция

Европредседателството на България е голяма възможност за Турция, пише държавната новинарска агенция „Анадолу ажансъ“ (АА) в статия от днес, озаглавена „Очакване за среща на високо равнище между Турция и ЕС“.

В статията се посочва, че според източници на АА се работи за евентуална среща на високо равнище и ЕС е готов да продължи диалога с Турция. Посочва се, че вероятността за такава среща е много голяма и се очаква да се проведе през първата половина на годината. Най-вероятно това може да се случи преди 28-29 юни, за когато е планирана срещата на 28-те европейски лидери.

В публикацията се припомня, че България е приела европредседателството на 1 януари от Естония и на 1 юли ще предаде щафетата на Австрия. Подчертава се, че добросъседските и приятелски взаимоотношения между Турция и България и изказванията на високопоставените личности на България подсказват, че въпросният период ще бъде в положителен смисъл динамичен за взаимоотношенията между Турция и ЕС и ще представлява голяма възможност.
Припомня се, че българският премиер Бойко Борисов е посочил, че през този 6-месечен период на председателство на Съвета на ЕС лично ще положи интензивни усилия за подобряване на взаимоотношенията с Турция. „ЕС трябва да положи усилия за подобряване на взаимоотношенията с Турция“, цитира АА Бойко Борисов.

Изтъква се, че българският министър на външните работи Екатерина Захариева е подчертала важността на взаимоотношенията между Турция и ЕС с думите: „Не е възможно ЕС да опази своите външни граници, нито да се бори успешно с тероризма, без да има близко партньорство с Турция“.

В това отношение, изказване в началото на януари на Захариева, показва, че се е работило за среща на високо равнище по време на българското европредседателство. „Имайки предвид положителните развития през последните два месеца, въпреки че по време на българското европредседателство в програмата не е предвидена, мисля, че е възможно да се организира среща между Турция и ЕС“, цитира АА българският външен министър.

АА посочва в статията думите на министърът по европедседателството Лиляна Павлова, че Турция и България са „съюзници, действащи в хармония“ и България може да бъде посредник, за да може се изгради подобно взаимоотношение между Турция и ЕС.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.