Home»АНАЛИЗИ»АФП: Възможен разрив между САЩ и Турция заради С-400

АФП: Възможен разрив между САЩ и Турция заради С-400

Първата част от доставката на руски ракетни системи С-400 рискува да задълбочи съществуващия разрив между САЩ и Турция.

Доставката бе направена във въздушна база в столицата Анкара, след като Вашингтон предупреди през седмицата, че ще има “реални и отрицателни” последствия, ако Турция купи системата за отбрана.

НАТО, чийто член е Турция, изрази „загриженост от потенциалните последици“ от тази покупка“.
Алиансът многократно е предупреждавал Турция, че руската система е несъвместима с други оръжейни системи на НАТО, не на последно място с F-35 – новото поколение мултифункционален изтребител.

САЩ се опасяват, че ако Анкара интегрира С-400 в своята отбрана, съществува риск чувствителните данни за F-35 да станат достояние на руснаците и заплашиха да отстранят Турция от програмата си за изтребителите.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, обаче, не се отказа и след разговорите си с Доналд Тръмп по време на срещата на Г-20 в Япония миналия месец заяви, че е убеден, че Турция няма да попадне под ударите на американските санкции.

В петък турското министерство на отбраната публикува изявление, в което се потвърждава доставянето на първата пратка на части от системата за противоракетна отбрана С-400.
В свое изявление за медиите говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че “всичко се случва в пълно съответствие със споразуменията и подписаните договори, всички задължения се изпълняват”.

Възможните американски санкции

Докато администрацията на Тръмп запази спокойствие, членовете на Конгреса призоваха Съединените щати да прекратят участието на Турция в програмата F-35 и да наложат санкции на турските граждани, участващи в сделката с Русия.

“Президентът Ердоган имаше много ясен избор. За съжаление, той очевидно е направил погрешния”, заявиха Елиът Енгел и Майкъл Макфол, най-високопоставените, съответно, демократ и републиканец в комисията по външни работи.

“Това, че съюзник на НАТО е избрал да застане на страната на Русия и Владимир Путин и да си сътрудничи тясно със Съединените щати е трудно за разбиране,” казаха те в съвместно изявление.
От Държавния департамент заявиха, че турските власти са наясно с действащото законодателство, което предвижда налагането на санкции за всякакви покупки на оръжие от Русия.

Вашингтон е дал на Анкара срок до 31 юли да отмени покупката на С-400 или турските пилоти да напуснат тренировъчния курса за F-35 и да бъдат изгонени от САЩ.

Турция под заплаха

Турският министър на отбраната Хулуси Акар е провел телефонен разговор с временния ръководител на Пентагона Марк Еспер и е заявил, че Турция е под “сериозна заплаха” и придобиването на С-400 “ не е избор, а задължение”.

Според него, Турция е длъжна да предприеме мерки срещу “интензивни атаки” по сирийската граница, тъй като за Анкара защитата на границата е приоритет.

Министърът е заявил, че турската армия е единствената сила, способна да създаде “безопасна зона” в северната част на Сирия. Очаква се следващата седмица американска делегация да посети Анкара и да обсъди подробностите.

Смяна на играчите

Първата част от руската противоракетна система бе доставена във въздушната база Мюртед в Анкара и бе излъчвано директно по турските телевизионни канали.

Въпреки отправените заплахи от страна на САЩ, Турция не се отказва от споразумението с Русия, подчертавайки, че става въпрос за подписан документ и процесът ще продължи.

Американската подкрепа за кюрдската милиция в Сирия, обявена от Анкара за терористична, е едно от сериозните препятствия в отношенията между САЩ и Турция, както и отказът на Вашингтон да екстрадира мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен, обвиняван за организатор на опита за преврат през 2016 г.

Ник Херас от Центъра за нова американска сигурност смята, че системата С-400 може да доведе до „смяна на играта“ в турската стратегия за противовъздушна отбрана в регион с добре развити военновъздушни сили.

„Не е тайна, че Ердоган иска да превърне Турция в „евразийска сила“, което предполага балансирани отношения с Китай и Русия, както и със САЩ и НАТО“, смята експертът и допълва, че няма гаранции, че Турция ще остане завинаги в американския лагер. Фуля Озеркан, Агенция Франс прес.

Източник: БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.