Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Анкара призова Атина да уважава международното право

Анкара призова Атина да уважава международното право

Министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар осъди остро опитите на гръцката страна да разположи оръжие на 16-те острова, обявени за демилитаризирана зона, съобщава БГНЕС. Турция е направила всичко възможно за урегулиране на разногласията, свързани с Егейско море, в рамките на добросъседските отношения.

„Анкара очаква Атина да действа в съответствие с международните закони, договори и добросъседските отношения”, заяви министърът по време на посещението си в турското военно предприятие „Roketsan”.

Той напомни, че Турция не само води ефективна борба срещу тероризма, но и срещу дейности в Егейския регион, Източното Средиземноморие, на Кипър и в Либия.

Според изказването му, тази дейност е в съответствие с международното право и се осъществява в съответствие с принципите на зачитане на териториалната цялост на други държави.

„Турция се обявява за стабилен свят, спокойствие и спазване на законите. Въпреки това представителите на турските власти при всеки удобен случай са подчертавали и ще продължават да подчертават, че няма да допуснат накърняване правата на Турция. Анкара е категорична по този въпрос”, подчерта Акар.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.