Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Атина призова Анкара да оттегли проучвателния кораб

Атина призова Анкара да оттегли проучвателния кораб

Турция започва днес сондажи за нефт и газ, южно от гръцкия остров Кастелоризо в Източното Средиземноморие – водите в района са обект на дългогодишен спор между Атина и Анкара.

Външното министерство на Атина окачестви като директна заплаха“ турското решение и призовава Анкара до оттегли проучвателния кораб.

„Турция отново взриви отношенията с Атина“, съобщават днес медиите.

Турция пренебрегва посланията на последната Среща на върха на Евросъюза и реално се отказва от позицията за начало на преговори с Гърция, коментират експерти днес в гръцките медии.

Кризата се задълбочава, предупреждават висши военни.

По същия повод през август двете страни достигнаха до ръба на война.

Само преди дни срещата на двамата външни министри в Братислава даде надежда за старт на преговори за деескалация на ситуацията, но изпратените отново турски кораби в спорни води засилват напрежението в Източното Средизеноморие.

В тази ситуация се очаква отново посредничество на германския канцлер, за да не се достигне до реални военни действия между двете страни, прогнозират гръцки дипломати.

„Преговори с Анкара само при стриктно спазване на международното право“, категоричен е гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. БНР

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.