Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Безработицата в Турция през първото тримесечие на годината е била 8,7 на сто

Безработицата в Турция през първото тримесечие на годината е била 8,7 на сто

Безработицата в Турция през първото тримесечие на годината се е увеличила до 8,7 на сто, сочат данни на Турския статистически институт (Тюркстат).

Равнището на безработица в страната се е увеличило с 0,1 на сто за периода януари – март 2024 г. в сравнение с предишното тримесечие.

Регистрираният брой на безработните в първите месеци на тази година е бил общо 3,1 милиона души, като се е увеличил с 30 хиляди души.

Равнището на безработица при мъжете е било 7,2 на сто, а при жените 11,7 процента.

През първото тримесечие на 2024 г. броят на заетите лица се е увеличил с 534 хиляди души спрямо предходното тримесечие и е възлязъл на 32,4 милиона души. Коефициентът на заетост при мъжете е бил 66,6 на сто, а при жените 32,4 процента.

Коефициентът на безработица е намалял с 1,2 пункта през първото тримесечие на тази година в сравнение със същия период на предходната година. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.