Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Би Би Си: България се топи, селото изчезва

Би Би Си: България се топи, селото изчезва

Преди 1989 година почти 9 млн. души живееха в България. Сега, те са малко над 7 млн. Това се казва в репортаж на Би Би Би озаглавен „Защо се срива българското население“. До 2050 година се очаква населението да падне под 5,5 млн. души. А до края на века то може да стане половината от сегашното.

„В провинция Перник направих рядко откритие, разказва авторката. Това не е традиционната бродирана вълнена носия на Стоян Евтимов, която го прави необичаен, а фактът, че този мъж на около 30-те живее на село. „Всички мои приятели, които съм израснал тук, отдавна са напуснали“, казва той.

Подобно на много млади българи, те са се преместили в градовете в търсене на работа. Стоян смята, че е щастлив да има работа в планинското село Пещера, водейки фолклорна група и организирайки ежегоден музикален фестивал в опит да съживи традиционния брак и селото. Въпреки това, той намира живота в селото за безперспективен. „Невъзможно е да се намери някой, който да се ожени тук, в селото, или в селата наоколо, просто защото няма млади хора. Единствената възможност да намеря някого е в града. Би било много тъжно и трудно да напусна селото, но в определен момент ще трябва да го направя“, признава той.

Българските села губят населението си от десетилетия. След падането на комунизма през 1989 година и разпадането на колективните стопанства тази тенденция за обезлюдяване на селата и преместване в градовете се изостри. Освен това много хора продължават да търсят работа в чужбина.

Има и още един фактор в намаляващото население на България – отчасти защото много млади възрастни са напуснали страната, раждаемостта е ниска. „Последният път, когато се роди бебе в селото, беше преди 10 години“, припомня си магазинерката Стефка, чиито двама сина са се преместили в града. “Малкото момиче и майка й сега живеят в Кипър”, добавя тя.

Огромното мнозинство от хората, които Стефка обслужва, са на възраст над 60 години. Рафтовете са слабо заредени, защото няма много клиенти и тя се притеснява, че магазинът ще трябва да се затвори. В другите планински села магазините и училищата са затворени, спрени са и автобусните услуги.

„Това село имаше около 600 души“, казва 70-годишният Боян, живеещ в Калотинци. „Сега сме 13. Някои са в гробището, а останалите са в градовете.“

В село Смиров дол Станка Петрова – баба Станка за онези, които я познават – седи под дървото на завой по планинския път и търпеливо чака мобилния магазин, който обслужва района.

„Аз съм родена в това село и си спомням, когато то беше наистина пълно с хора, беше толкова забавен и хубав животът, млади хора, стари хора“, казва тя, обяснявайки, че хората се събирали и се наслаждавали на традиционните танци. „Сега в селото няма никой и подобно нещо изобщо не може да се случи. На тази улица, например, откъдето дойдох, в миналото имаше много хора в къщите, а сега на нея живея само аз“, казва тя.

Правителството въвежда редица мерки, за да се опита да се справи с обезлюдяването чрез стимулиране на раждаемостта: предлага помощ за разходите по лечение на раждаемостта, грижа за децата и кредити. Насърчава също етническите българи, които живеят в чужбина, да се завърнат в страната.

Но не желае да привлича други лица. „България няма нужда от необразовани бежанци“, казва вицепремиерът Валери Симеонов, лидер на антиимигрантската партия „Обединените патриоти“, която е част от коалиционното правителство. “Българското общество няма да приеме и образовани и квалифицирани мигранти”, добавя още Симеонов. „Те имат различна култура, различна религия, дори различни навици в ежедневието си. И благодаря на Бога, че България засега е една от най-добре защитените страни от мигрантския наплив в Европа“, каза вицепремиерът. Той имаше пред вид вдигнатата ограда по границата с Турция, която обезкуражи мигрантите да влязат в страната.

Българското правителство не вижда миграцията като възможно решение на проблема с намаляващото население на страната. Макар то да е пълно с идеи за увеличаване броя на родените български бебета, усещането в селските райони е, че политиците говорят, но не действат.

„Ние сме изоставени. Изоставени от всички – от управляващи и от Бога. Политиците няма да направят нищо за нас, просто се интересуват от собствените си интереси, те не се интересуват от хората, особено от старите хора в селата, дори не се интересуват от младите хора, защото младите хора са в чужбина. Така че политиците изобщо не се интересуват и българската държава изчезва“, казва 70-годишният Боян, живеещ в Калотинци.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.