Home»КУЛТУРА»Бивша османска казарма стана най-голямата библиотека на Турция

Бивша османска казарма стана най-голямата библиотека на Турция

В Истанбул бе открита най-голямата обществена библиотека на Турция – „Рами“. Тя е с капацитет за 4 200 души. А инвентарът съдържа над 2 млн. тома книги, предназначени за различни възрастови групи.

Библиотеката ще обслужва гражданите без прекъсване 24 часа в денонощието.

Библиотеката бе открита от турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

“По размерите си новата библиотека „Рами“ е най-голямата в Турция и е сред трите най-големи библиотеки на Европа. Но комплексът няма да служи само като библиотека, а ще бъде и център за национални и международни конференции, изложби, обществени изяви”, заяви той.

Снимка: erzincanmedya.com

Новата библиотека е построена върху терен, където преди 250 години се е помещавала войнишката казарма „Рами“ по времето на султан Мустафа Трети, пише БТА.

До 1980 г. „Рами“ е една от главните казарми на мегаполиса. Но след това е напълно изоставена. През 2004 година се предлага проект за превръщането й в библиотека. Строителните работи продължили около година и половина.

Според координатора Осман Зорлу новата библиотека „Рами“ е на трето място в света по капацитета и площта, върху която е разположена.

„В нея се помещават книги и пособия за всички – от най-малките до най-големите. Специализирани библиотеки за средните училища, гимназиите и университетите, специализираната библиотека „Ататюрк“. Според традициите на нашата култура ще предлагаме два пъти дневно супа на нашите гости, както и чай и сладкиши през целия ден. Нашата библиотека ще предоставя безплатни учебници за тестовете на студентите, за да можем да дадем принос за сбъдването на техните мечти“, каза той.

Комплексът-библиотека „Рами“ се намира в средата на обширен парк в европейската част на Истанбул, който разполага с 51 000 кв.м. озеленена площ.

По инициатива на ръководството библиотеката „Рами“ е предложена за включване в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.