Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Бившият турски президент Абдуллах Гюл критикува управляващите

Бившият турски президент Абдуллах Гюл критикува управляващите

Бившият президент Абдуллах Гюл продължава с критиките си, насочени към управляващите в Турция. На въпрос на журналисти, след петъчната молитва, относно отправените към него нападки от страна на президента Реджеп Ердоган, Абдуллах Гюл беше лаконичен: „Не искам да влизам в полемика“. Напоследък има напрежение между президента Ердоган и неговият предшественик на поста Абдуллах Гюл, като двамата задочно отправят словесни критики един към друг. Ердоган предупреди своя предшественик, че „който падне от този влак, ще остане на пътя“.

От своя страна Гюл подкрепи вчерашното решение на Конституционния съд, който постанови журналистите Шахин Алпай и Мехмед Алтан да бъдат освободени от затвора. „Винаги съм изразявал мнението си, че журналистите трябва да бъдат съдени, без мярка за задържане“, каза Гюл.

Абдуллах Гюл критикува и въведеното в страната след опита за преврат извънредно положение, което ще бъде удължено вече за шести път с още три месеца. „Мисля, че за последен път наложеното извънредно положение влиза в Меджлиса за разглеждане. Надявам се това да е за последен път. Трябва Турция отново да покаже, че е реформаторска държава, това ще е много правилно за икономическата и външната политики. Турция преживя необикновен период, беше необходимо (налагане на извънредното положение), за да овладеем ситуацията, но нормализиране на нещата, ще е много добре за Турция“, изтъкна още Абдуллах Гюл.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.