Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»България откри предсрочно разширение на газопровода за Турция

България откри предсрочно разширение на газопровода за Турция

„България и Турция съвместно откриха разширение на транзитния газопровод между двете страни. 20-километровият участък е завършен предсрочно с четири месеца“.

Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на откриването, предаде БГНЕС.

„С новите мощности България ще може да транспортира за южната ни съседка 1,7 млрд. куб метра газ на година“, уточни тя.

Държавната компания „Булгартрансгаз“ днес пуска официално разширение на транзитния газопровод до Турция. Тръбата е дълга 20 километра между компресорна станция Лозенец и Недялско. След разширяването на газопровода ще бъдат увеличени възможностите за транзитиране на природен газ през връзката от 14 млрд. куб. м на 15,7 млрд. куб метра годишно. Освен това ще може да се пренася синьо гориво и в обратна посока – от Турция към България.

Петкова подчерта, че този проект е от общ интерес за целия ЕС, и добави, че това е втората междусистемна свързаност на България със съседна страна. През 2016 г. официално беше открита газовата тръба с Румъния.

„Преди няколко години при посещение на руския президент Владимир Путин в Турция беше казано, че България ще загуби всичко. С тиха дипломация обаче останахме приятели с Турция. С разговори постигнахме съгласие и с президента Путин. Междувременно президентът Ердоган заяви, че през България преминава всичко, само не мигрантите“. Това заяви премиерът Бойко Борисов и добави, че „през цялото време го казвах и пак повтарям – с тиха дипломация ние строяхме газопроводи и компресорни станции“.

„С днешното откриване на транзитния газопровод за Турция ние постигаме 100 процента реверсивност на всички газови системи у нас. Ще имаме възможност 16 млрд. кубични метра газ да преминават към Турция годишно, а също 15,7 млрд. кубични метра да идват от Турция към България“, заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на разширението на транзитния газопровод за Турция с 20-километрова отсечка от компресорна станция „Лозенец“ до село Недялско.

При изграждането на газопровода сме спазили европейските изисквания една част от тези доставки да минават през европейския газов хъб „Балкан“. Освен това имаме договорки и с Анкара и Москва за продължение на „Турски поток“, през нашия хъб, за Сърбия, Македония, Австрия и Унгария, със санкциите на ЕК, посочи Борисов, цитиран от БТА.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.