Home»АКТУАЛНО»България събра над 1,4 млн. лв. мито от турски чорапи за година

България събра над 1,4 млн. лв. мито от турски чорапи за година

Над 65 милиона чифта турски чорапи са декларирани в Агенция „Митници“ от миналия юли досега. Това става ясно от писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов в отговор на депутатски въпрос, предаде БГНЕС.

За посочения период са събрани 1 464 544 лв. мито и 3 148 970 лв. ДДС, като трябва да се отбележи, че голяма част от декларираните за допускане за свободно обращение чорапи са с произход Република Турция, където ставката на митото е 0%, пояснява министърът.

Относно допуснатите за свободно обращение чорапни изделия (чорапи, дълги, три четвърти и къси и други подобни артикули) от памук, които са с произход Беларус, Китай, Хонконг, Индонезия, Южна Корея, Нова Зеландия, Пакистан, Тайланд, Канада, Индия, Япония, Камбоджа, Южна Корея, Мианмар, Сингапур, Турция, Тайван, САЩ, Виетнам и Сърбия, са с осреднена единична стойност от 0,60 лв./брой.

От финансовото министерство заявяват, че Агенция „Митници“ осигурява защита на икономическите и финансовите интереси, „като поддържа уместен баланс между прилагането на критериите за контрол и предоставяне на улеснения на легалните търговски оператори.

По отношение на чорапните изделия е създаден рисков профил в Българската интегрирана митническа информационна система (БИМИС), който проследява вноса на тези стоки и изисква задължително проверка на количеството, произхода и декларираната им митническа стойност.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.