Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Българско семейство дари органите на сина си и спаси млад турчин

Българско семейство дари органите на сина си и спаси млад турчин

Сърцето на българина Илия Жеков вече тупти в гърдите на турчина Хакан Ок. След прекарана миналата година на мозъчна туморна операция в Турция, 26-годишният Илия Жеков изпада в мозъчна смърт. Семейството на младия българин взима най-тежкото решение – дарява органите на сина си.

Сърцето на младия българин, който е бил сгоден за туркиня, е трансплантирано на 27-годишния Хакан Ок.

Една година след трансплантацията майката на Илия Пламена Жекова посети Турция и се срещна с Хакан Ок и изслуша туптенето на сърцето на починалия си син.

„Синът ми имаше много добро сърце“, каза разплаканата Пламена Жекова. „От деня в който дарихме органите на сина си, се молих да приемат да се запознаем с тях“, добави тя.

Илия Жеков, който е практикуват бащината професия на адвокат, се разболява изведнъж през месец май 2017 година. След като научава, че има тумор на мозъка, младият адвокат заминава за лечение в Турция. След успешна операция на Илия му е съобщено, че е оздравял и може да продължи нормалния си живот. Но на втория контролен преглед нещата се усложняват и Илия Жеков прекарва мозъчен кръвоизлив. Приет е в интензивното, но въпреки всички усилия на лекарите изпада в мозъчна смърт. Семейството на младия българин взима най-тежкото си решение – дарява органите на сина си. След одобрение на лекарите бащата Боян Жеков се подписва, че даряват органите на младия адвокат. „Това беше най-трудния подпис на живота ми“, казва бащата Боян пред DHA.

Сърцето на Илия бе трансплантирано на 27-годишен турчин

Семейство Жекови се срещна в Истанбул с Хакан Ок, на когото е трансплантирано сърцето на сина им.

Сърцето на Илия Жеков бе трансплантирано на 27-годишния Хакан Ок, който от 7 месеца е чакал за трансплантация. Една година след операция желанието на майката Пламена Жекова да се срещне с човека получил сърцето на сина й, е предадено на Хакан Ок. След приетата среща майката Пламена Жекова, бащата Боян и по-малкия брат на Илия пристигнаха в Истанбул. Семейството се срещна с Хакан Ок в специализираната болница Картал Кошуйолу в Истанбул, където е направена трансплантацията.

Семейството предлага да дарят органите на сина си

Майката Пламена Жекова не можа да сдържи сълзите си, след като видя Хакан Ок. След като изслуша (аускултация) със стетоскоп сърдечните ритми на сина си Пламена Жекова заяви: „От деня в който дарихме органите на сина си, се молих да приемат да се запознаем. Защото моят син си отиде напълно здрав. Млад, красив и здрав. От първия ден исках да видя хората, които ще приемат сърцето на сина ни. И се молех за тяхното здравето всеки ден. И бях сигурна, че ще оцелеят и ще бъдат здрави. Всъщност като разбрахме, че той няма да се върне, нито предложихме това (да дарят органите – б.р.)“.

„Нашият син беше изключително добро момче. Ние не бяхме в много строги отношения, като родител-дете и се беше превърнал в най-добрия ни приятел“, каза бащата Боян Жеков.
Като послание той добави, че не бива да има никакви причини от религиозно или културно естество, които да възпрепятстват решението да се даряват органи.

Загубих много приятели, които чакаха за трансплантация

27-годишният Хакан Ок, който получи сърцето на Илия, посочи, че докато чака трансплантация понякога е изпадал в безнадежност. „Преди всичко мислех за семейството си. Имам съпруга и син. Това чакане е много трудно. За това е много важно да се даряват органи. Загубих много приятели, които чакаха трансплантация. Аз имах късмет и ми бе направена трансплантация. Много съм задължен на семейството, което дари органите на сина си. Те ми подариха нов живот“, каза Хакан Ок.

Над 70 сърдечни трансплантации на година в Турция

Турските специалисти посочват, че около 70 сърдечни трансплантации се извършени през тази година в страната. Според лекарите тази цифра е недостатъчна, поради недостатъчния брой дарители на органи. Експертите посочват, че сърдечните трансплантации в Турция трябва да бъдат 200-300 на година.

obzornews.bg

Ето и видео от емоционалната среща на семейство Жекови с Хакан Ок, на когото е трансплантирано сърцето на сина им Илия:

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.