Home»АНАЛИЗИ»Близки на войници в Турция: Убиха и последната ни надежда за справедливост

Близки на войници в Турция: Убиха и последната ни надежда за справедливост

Те се надяват на справедливост: близките на войници, участвали в опита за преврат в Турция, са потресени от последния декрет на правителството. Юристи се опасяват от саморазправа, поощрявана мълчаливо от държавата.

Да управляваш с декрети в условията на извънредно положение: с декрет 696 на турското правителство от наказателно преследване се освобождават цивилните граждани, които в нощта на опита за преврат от 15 юли са се противопоставили на пучистите и впоследствие са проявили гражданска активност. Тъй като от юли 2016 година в Турция е обявено извънредно положение, този декрет е равносилен на закон.

Мярката обаче се натъква на остра съпротива сред голяма част от населението на страната. Главно опозиционните партии, но и много юристи се опасяват от избухването на гражданска война, тъй като декретът може да бъде използван и за сформирането наказателни ескадрони. За да разсее тези опасения, турското правителство оповести, че действието на декрета се ограничава само до събитията от 15 и 16 юли 2016 г. Само че въпросът не е изяснен от юридическа гледна точка.

Засегнати от декрета са главно семейства, които при опита за преврат са загубили близки – войници или кадети, участвали в събитията. При потушаването на пуча загинаха над 180 цивилни граждани, 34 от които на един от мостовете над Босфора. На същото място бяха убити и седем войници и кадети.

Сега става ясно, че извършителите ще се отърват без наказание, което срива и последната надежда на близките на жертвите за справедливо възмездие. Сред засегнатите е и семейство Текин, загубило син при стълкновенията на моста.

„Убийците заслужават съд“

21-годишният Мурат Текин е един от двамата кадети от военно-въздушните сили, линчувани от цивилни граждани в утрото на 16 юли 2016 г. За ДВ сестра му Мехтап Текин разказва, че командирът изпратил брат ѝ на моста уж за участие в учение. Там Мурат бил убит без дори да е изстрелял и един куршум. „Ние не сме срещу цивилните граждани. Хората, които излязоха на моста с добри намерения, трябва да бъдат защитени. Но там е имало и убийци, които трябва да бъдат издирени и наказани. Убийците на брат ми трябва да бъдат съдени“, казва Мехтап.

На 26 юни, 11 дни след опита за преврат, Мехтап Текин получава известие за смъртта на брат ѝ. В моргата тя и родителите ѝ едва успяват да разпознаят обезобразеното до неузнаваемост тяло на Мурат. „Веднъж ни беше казал, че ако паднел убит като мъченик, ще го разпознаем по нокътя – имаше белег на палеца. Лежеше там напълно обезобразен от раменете нагоре със следи от жестоки удари и порезни рани. Точно така и стана – разпознахме го по белега на палеца му“, казва Мехтап.

В медицинската експертиза се посочва, че смъртта е настъпила вследствие на удари по главата и в областта на шията, от нанесени тежки рани от остри и прободни предмети – по шията, устата и носа.

Турското правосъдие под натиск

Адвокатката на семейство Текин – Кюбра Айдън казва за ДВ, че с помощта на видеозаписи и със собствени проучвания е успяла да идентифицира най-малко 15 души, които най-вероятно са участвали в убийството на Мурат Текин. „Предадохме на прокуратурата имената на тези лица и номерата на техните паспорти. Само че прокуратурата не привика нито един от тях. Явно или не са гледали видеата, които им изпратихме, или пък не са прочели медицинската експертиза“, посочва адвокатката. Въпросните лица дори не са призовани да дадат свидетелски показания.

Кюбра Айдън предполага, че прокуратурата се страхува от политически натиск и затова бездейства. „От година и половина вече прокурорите казват, че нищо не могат да направят. А сега с този декрет те вече имат и официално извинение. Ще обжалваме пред Наказателния съд, после в Конституционния и накрая – пред Европейския съд по правата на човека“, уверява съдебната защитничка.

На 15 юли 2016 година на въпросния мост в Истанбул са се намирали общо 48 кадети от тренировъчния батальон в Ялова. Мурат Текин и Раджип Катран са убити, а останалите 46 техни другари ще бъдат съдени.
“Дойче веле”

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.