Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Близо 550 хиляди българчета живеят в риск от бедност

Близо 550 хиляди българчета живеят в риск от бедност

Близо 550 хиляди българчета на възраст под 18 години са живяли в риск от бедност и социално изключване през 2016 г., показват данни от анализ на Евростат за децата в ЕС в тази възрастова категория, които са били изложени в риск от бедност през миналата година. Това означава, че около 45% от децата у нас на възраст до 17 години са били изложени на риск от бедност през миналата година, при среден показател за ЕС – 26,4%, пише БТА.

За около шест години обаче процентът на децата у нас в тази възрастова категория и по този показател, е намалял значително – през 2010 г. у нас е имало повече от 635 хиляди деца (или 49,8%), които са битували в риск от бедност и социално изключване (при 550 хил. и 45% през 2016 г.), показват данните на Евростат.

Анализът регистрира децата, които живеят в домакинства с най-малко едно от следните три условия: изложени са в риск от бедност, живеят в силни материални лишения или в домакинства с много ниска интензивност на работа.

По тези три показателя страната ни е на предпоследно място в ЕС – в дъното на тази класация е Румъния с регистрирани 49% деца, които са живяли в риск от бедност или повече от 1 млн. и 800 хил.

При съседите ни този показател е както следва: Сърбия – 40% или около половин милион деца в риск от бедност, в Гърция – 37,5% или около 700 хил. деца и в Турция – около 15 млн. деца или повече от 50%.

Близо 25 млн. деца в ЕС са били изложени на риск от бедност

През 2016 г. 24,8 млн. деца в ЕС или 26,4% от населението на възраст между 0 и 17 години са били изложени на риск от бедност или социално изключване, показва европейската статистика. Все пак делът на децата, изложени на риск от бедност или социално изключване в ЕС, леко намалява през годините – от 27,5% през 2010 г. – до 26,4% през 2016 г., но въпреки това контрастните тенденции се наблюдават в държавите-членки на ЕС, отчита анализът.

През 2016 г. почти половината от децата са били изложени на риск от бедност или социално изключване в следните държави-членки на ЕС – в Румъния (49%), България (45%), Гърция (37,5%), Унгария (34%), Испания (33%) и др.

В противоположния край на скалата, най-нисък дял на деца, които са били изложени на риск от бедност или социално изключване, е регистриран в Дания – 14%, Финландия и Словения – по 15%, Чехия и Холандия – по 17% и др.

Най-значително процентно намаление на деца в риск от бедност е регистрирано в Латвия – от 42% през 2010 г. – до 25% през 2016 г. или спад с близо 17 пункта.

Обратно, най-голямо увеличение сред държавите-членки на ЕС на деца в риск от бедност е наблюдавано в Гърция – от 29% през 2010 г. – до 37% през м.г. или +8 процентни пункта и Кипър (+7,8 процентни пункта), отчита Евростат.

Според анализа, показателят за риск от бедност, приет от Комитета за социална защита, измерва процента на населението, което не може да си позволи поне три от следните няколко елемента: да плащат наем, ипотека или сметки за комунални услуги; да поддържат дома си адекватно топъл; да се изправят без проблеми пред неочаквани разходи; да ядат месо или протеини редовно; да ползват телевизор, пералня, кола или телефон.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.