Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Близо 730 души минали през КПП на полицията в областните градове с неверни декларации

Близо 730 души минали през КПП на полицията в областните градове с неверни декларации

Близо 730 души с неверни декларации са минали през КПП на полицията в областните градове. За 650 от тях било установено, че нямат трудови договори с фирмите, които са издали тези декларации. Други 80, които декларирали, че отиват на работа, всъщност били регистрирани в бюрата по труда, каза днес на брифинг главният секретар на МВР Ивайло Иванов. И уточни, че тези 730 човека са част от проверените на случаен принцип 9312 декларации. Иначе, документите, удостоверяващи пътувания, са били стотици хиляди.

Полицаите на КПП са с цел да запазят здравето и живота на хората, не са там за подигравка и да бъдат лъгани, каза Иванов.

След като вчера част от медиите оповестили, че се забранява напускането на градовете, за което Иванов заяви, че няма изобщо нова заповед от здравния министър, а е в сила издадената преди дни, на изхода на София веднага се образувало голямо струпване от автомобили. Главният секретар описа ситуацията с думите: „Лъжем само себе си. Насила можеш да вземеш, а не да дадеш. Имам чувството, че на хората не им пука. Всеки си има глава на раменете. Може би на някого му писна да вижда жена си толкова често, но нека да се съобразим“.

Директорът на националната полиция Христо Терзийски заяви, че започва засилен контрол, за да няма безцелно пътуване. 4000 православни църкви ще бъдат под засилена полицейска охрана, за да не се нарушават противоепидемичните мерки.

Освен това пътните полицаи ще следят не само за превишена скорост, а и за други нарушения.

Директорът на националната пожарна Николай Николов оповести, че на над 1200 църкви е обърнато внимание за противопожарните мерки. На близо 150 храма са изпратени писмени разпореждания, с които са дадени указания за презареждане на пожарогасители и поставяне на табели за евакуация. До 28 от църквите, в които се очакват най-много хора, ще има дежурни пожарникари. 501 души участват в тази акция.

Остават действащи КПП в столичните ромски квартали „Филиповци“ и „Факултета“. Няма да влизат и излизат хора – освен тези, които са на работа (ще се изисква служебна бележка), по здравословни причини, или тези, които имат постоянна регистрация за живеене в квартала. Вътре в кварталите няма да се допуска струпване на хора, ще се контролира и носенето на маски, заяви директорът на столичната полиция Георги Хаджиев.

Ако МВР не може да се справи със спазването на противоепидемичните мерки, едва тогава ще се мисли за помощ от армията, каза главният секретар на МВР. Той посъветва всички шофьори на таксита да бъдат с маски. Ако не носят – ще бъдат глобявани, каквито случаи вече има.

Близо 800 са досъдебните производства за нарушаване на карантината. 5889 са актовете по закона за здравето, 2534 от тях са за неносене на маски.

Днес СДВР ще преценява дали на вицепремиера Красимир Каракачанов да бъде съставен акт, след като снимки с него в парк бяха публикувани в социалните мрежи, каза в отговор на въпрос директорът на столичната полиция. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.