Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Борел: ЕС има стратегически интерес за развитието на взаимно изгодно сътрудничество с Турция

Борел: ЕС има стратегически интерес за развитието на взаимно изгодно сътрудничество с Турция

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел призова за „изграждане на мостове“ между ЕС и Турция, предаде БТА, цитирайки Анадолската агенция.

ЕС има стратегически интерес за развитието на кооперативни и взаимно изгодни отношения с Турция, написа вчера Борел в блога си за външната политика на ЕС.

По отношение на напрежението в Източното Средиземноморие от миналата година той посочи, че ситуацията остава деликатна, но приветства последните развития.

Борел също така изтъкна, че икономиката е една от най-важните сфери за сътрудничество, като се има предвид, че износът на Турция за ЕС възлиза на общо 69,8 млрд. евро.

Същевременно той призна, че остава напрежение между Брюксел и Анкара по 4 основни въпроса: Източното Средиземноморие, по кипърския проблем, регионалните конфликти (като тези в Либия и Сирия) и спазването на демократични стандарти.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.