Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Борисов: на 5 септември подписваме договор за газопровод от Турция през България за Сърбия

Борисов: на 5 септември подписваме договор за газопровод от Турция през България за Сърбия

Премиерът Бойко Борисов заяви днес във Варна, че на 5 септември се очаква да бъде подписан договор за газопровод от Турция през България, за Сърбия, Унгария и Австрия, предаде БНР.

На 12-ия летен университет на Младежката организация на ГЕРБ той посочи, че в момента се работи по този много важен енергиен проект, който ще осигури диверсификация на доставките.
Заедно с газовия интерконектор с Гърция ще се постигне 100 процента диверсификация, каза Борисов.

Премиерът коментира също и проекта за АЕЦ „Белене“, като каза, че в него се събират много държави, има много предложения. Той е важен, защото след 10-15 години, когато се затворят 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, ще трябва да имаме заместваща мощност, обясни той.

„По този проект има смисъл, ако бъде конструиран правилно и успяхме да съберем на едно офертата на „Дженерал електрик“, „Росатом“, „Фраматом“ – това е бившата „Арева“ френска и германската в едно, защото когато падне експлоатацията на 5-ти и 6-ти реактор, ние трябва да имаме да заменим след 10 години мощността, иначе трябва да внасяме ток, но така искаме и сглобихме проекта, че да може да бъде не само конкурентноспособен, а и приемлив за нашите евроатлантически партньори“.

Борисов коментира и големи и важни инфраструктурни проекти за Варна, като каза, че ще отпусне допълнително финансиране за тях.

Той заяви, че кандидатът на ГЕРБ за кмет на Добрич е Надежда Петкова – специалист по европроекти, която присъства на форума.

Премиерът Бойко Борисов потвърди, че в проектобюджета за догодина е заложено увеличение на доходите с 10 %.

„Понеже вече смятаме бюджета, с 10% гарантирано ще вдигнем доходите и за следващата година във всички сектори“.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.